Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Ozturk
Burak Ozturk
54K UP
Üye 30 Kasım 2022 4 Cevap
4

Biz çağdaş köle miyiz?

Ben beyaz yakalı bir çalışanım ve her sabah serviste kafamı cama dayayıp uyuyorum, 9 saat masa başı sonra tekrar uyuyarak eve gidiyorum. Eski filmlerde köleleri bir yerden bir yere taşınması gibi. Bu durum sosyal hayatı ciddi manada yok ediyor. İnsan gibi hissetmemeye başlıyorsun.
1,883 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Kutay Akkoyun
Kutay Akkoyun
24K UP
Mantık 5 Aralık 2022

İnsanların düşünebildiğini düşünebilen yani felsefe yapabilen canlılar olmasından sonra felsefeyi kasıtlı olarak yapmak düşünce yapımızı daha doğrusu çıkarım becerimizi çok zedeledi gibi geliyor bana, neyse, konuya geçeyim.

Şuan dünyada en fazla hükmü geçen sistem kapitalizm, bu da kuşkusuz en fazla eleştiri alan sistem olmasını doğuruyor fakat eleştiriler o kadar çiğ/sığ ki -her şeyin tartışılabilir olması gerektiğini düşünen biri olarak- benim bile midemi bulandırıyor.

Böyle yazdığım için muhtemelen kapitalizmi savunduğum düşünülecek ama ben kapitalist olmadığımı düşünüyorum ve hatta yaşanılan sistemden de rahatsızım ama bu sistemin karşıtı herhangi bir sistem henüz bu sistemi deviremediğine göre "En güçlü sistem budur." ve doğada güçsüz hiçbir şeye yer yoktur...

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık tarihinde kapitalizm günümüzdeki haline aşama aşama geldi, yani rızası olmayanların şuan da olduğu gibi her zaman karşı ya da alternatif koyma seçeneği vardı, denendi ve olmadı.

Herkes kendi aletlerini yapıp avlanıyor ve kendi giyiniyordu, sonra birileri başkalarının yaptığı aletlere kendi yaptığı giysilerle takas etmeye başladı, birileri başkalarının avını kendi aletleriyle takas edip diğerinin daha iyi/fazla avlanmasını kendisinin daha az riske girmesini sağladı. Başkaları kendi yetiştirdiği buğdayı başkalarının kestiği odunlarla değiştirdi ve bu değiş-tokuş sabit bir değer kaygısıyla "para"yla yapılmaya başlandı.

Bunu vahşi hayata uyarladığınızda sistemin karşılığını görebiliyoruz; beslenebilmek için avlanabilmeniz gerekiyorken artık çalışabilmeniz gerekiyor, bu sizin ne olarak çalışmanız gerektiği karşısında bir "emir" değil, bir fabrika sahibi olarak da bir fabrika işçisi olarak da çalışmakta ve hatta çalışmamakta herkes özgür; vahşi hayatta atalarımız bir fil avlamakla bir koyun avlamakta ve avlanmamakta ne kadar özgürse biz de o kadar özgürüz, çoğunluk en az riskten ötürü -atıyorum- sürekli tavşan avlayıp yemek zorundaysa bu "tavşan köleliği" anlamına geliyor üzerine felsefe yapınca, öyle mi oluyor peki?

Zamanında herkes bir şeyler üretiyordu ve üretemeyen ya da az üreten fazla üretenden karşılığında kendi fazla ürettiğinden vererek az ürettiğini alıyordu, zamanla "ihtiyaç"tan ötürü sabit bir değer gerekti, bu değer etrafında herkes ürettiğini satmaya devam etti ve nüfus üretim ihtiyacını da artırdıkça ortaklaşa üretim yaygınlaştı. Kimse "Efendiler, yarın kapitalizmi ilan edeceğiz." diyerek bu sisteme sokmadı bu dünyayı, toplumsal ihtiyaçlar karşılığında adım adım buralara gelindi, şimdi kalkıp bu edinimi piramidin alt katında olanların insanlık suçuymuşcasına sorguluyor gibi davranması gerçekten en hafif tabiriyle komik...

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar tahmin ediyorum ki şuradaki ayrıntıyı kaçırıyorlar; kapitalizm insanlara ihtiyaç aşılıyor, bu ihtiyaçları karşılamak için gereken kapital bu sistemi döndürüyor, bu sistemi dayattığı ihtiyaçlardan kurtulmadan aşmak pratikte mümkün değilken sorunun kaynağını kimsenin değiştirmeye yeltenmeyerek "Biz piramidin üstündekilerle aynı seviyede olmak istiyoruz, şartlarımız hiç insancıl değil." demesi işin kolayı değil mi?

Şöyle ifade etsem daha anlaşılır olur sanırım; bu "modern kölelik"ten rahatsız olunan nokta dayatılan ihtiyaçlarda mı yoksa o ihtiyaçları karşılamak için gereken kapitali elde etmenin karşılığından (emek) mı doğuyor? Bence ikincisi, şöyle ki; aynı düşünce yapısını henüz avcı-toplayıcı atalarımıza uyarladığımda avlanmak için alet yapamayan ve dolayısıyla avlanamayan kişinin avlanabilenlerden av eti elde etmek için avlanabilenlerin av eti karşılığındaki taleplerini dayatım olarak görmesi çok çocukça değil mi?

Bu kısım aşırı rahatsız edebilir ama düşünelim; bu "köle" hayatını yaşamaktan kimler rahatsız? Köleler. Köleysen köle hayatı yaşarsın, köle değilsen olmadığını kanıtlamak için bu sistem kendini çevirecek kapitali azaltmadığın sürece kimsenin önüne geçmiyor, dolayısıyla "patron" olmakta herkes özgür; burada çan eğrisi devreye giriyor, herkesin patronluk yetisi değişken ve büyük çoğunluk risksizlik emniyeti yüzünden köleliği mecburiyet sanıyor, halbuki değil. Oyunu kurallarına göre oynamak ya da oyundan çıkmak gerektiği zaman hem oyun için bir uğraş göstermeyip hem de oyunun kurallarına çamur atılacaksa "Niye oynuyorsun o zaman?" diye sormamız gerekmez mi?

Dönüp baktığımızda kapitalizmin dışında yeme-içme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir hayat kurmak mümkün, hatta bu şekilde yaşamak isteyip bir araya gelerek komun topluluklar kuran ve yaşayan insanların haberleri ta 10 küsür yıl önce bile vardı, hala da yapılabilir ama ben dahil bu sistemden rahatsız insanlar o komun hayatı seçip o sistemi yaygınlaştırmak yerine sadece elimizdekinin felsefesini yapmaktan başka bir şey yapmıyoruz.

Kimse o alternatif hayatı seçmemenin üzerine kafa yormuyor, o yüzden bu hali hazırda hakim olan sistemin "işine gelen" kötü tarafları üzerine bir şeyler söylemek benim midemi bulandırıyor, "E hadi, git o zaman." dense ne yapacağı hakkında fikri olmayan insanlar bu felsefeyi yaparken fikri olanlar zaten harekete geçiyor ve hayatlarını değiştiriyor.

Kısacası görüşümü şöyle özetleyeyim; sistem herkesi sistemdeki ederi kadar besliyor, ederinden şikayet etmek -ne yazık ki- sistemin suçu değil, temelde sistemi şekillendiren çan eğrisinin suçu.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 1 Aralık 2022

Evet modern köleyiz.

Kölelik hakkında yazdığım blog yazısında aslında bunu detaylıca anlattım ama burada kabaca tekrar anlatma gereği duyuyorum.

Kölelik en genel tanımıyla başka birinin malı olmaktır. İnsanlar ya da işveren seni insandan ziyade “makina” gibi davranmaya başladıktan sonra sen tabiri caizse “modern köle” olmuş oluyorsun. Kölelik ilk antik çağlarda ortaya çıkmış olup, işçiden daha alt bir tabakayı oluşturmuş ve ücret olarak yaşayabileceği kadar yemekten fazlasını vermemek olmuştur. Antik çağlarda işçiler hayatta kalmak için gerekenden daha fazla para verilirken kölelere sadece yemek ve barınak veriliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer rasgele bir insan çalışıp, hayatta kalacak kadar para kazanıyorsa sadece kimse kusura bakmasın da antik çağlardaki kölelikten tek fark buna “kölelik” demememiz. Abraham Lincoln köleliği Amerika’dan kaldırdığı zaman kendi ülkesinde 8 yaşında çocuklar ağır şartlarda çalışmaya zorlanıyordu. Ortada köleliğin kaldırıldığını iddia edebilecek gerçekten var mıdır?

Mesela İstanbul’da yaşayıp ev kirası, yeme içme, hafta sonlarının renkli geçmesi, tatile para biriktirmesi ve biraz olsun isteklerini alabilecek kadar maaş nerden baksan en az 20k tutuyor. Bu kadar maaş alamayan sabah 9 akşam 6 işte çalışan biri “modern köledir”. Bu modern köleler de zaten ya gelişmemiş ya da orta gelişmiş ülkelerde meydana geliyor çoğu zaman.

Son olarak Yoldaş Stalin’in bir sözünü bırakarak yazıyı tamamlamak istiyorum:

“işsiz, aç gezen ve iş bulamayan” bir insanın sahip olduğu “kişisel özgürlüğü” hayal etmek benim açımdan çok zor. Gerçek özgürlük, sömürünün alaşağı edilebilen durumda var olabilir. Bazıları diğerlerini baskı altında tutmadığı, işsizlik ve yoksulluğun kamçısının olmadığı, insanların belki ertesi gün işsiz kalabilirim ve evime ekmek götüremeyebilirim endişesi olmadığı bir ortamda kişisel ve diğer olası özgürlüklerden kâğıt üzerinde değil de gerçek anlamda söz edilebilir.

Daha uzun ve detaylı anlatım için blog yazım: https://evrimagaci.org/blog/gelin-birazda-dusunelim-kolelik-12458

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 30 Kasım 2022

Hayır, değiliz.

Bunlar, modern dünya üzerine fikir yürüten felsefecilerin, düşünürlerin, sanatçıların gözlem ve fikir yürütmeleri. Çok önemli ve değerli fikir yürütmeler bunlar ama koşulsuz, kesin, kaçınılmaz değiller. Sistemin yarattığı ve dayattığı paradigmalara hangi ölçüde direnebildiğimiz ya da onları ne ölçüde aşabildiğimiz ile ilgili bir durum bu. Elbette köle gibi yaşayan birileri olacak. Ama herkes de öyle olmaz. Kişisel tercihler, yeterlilikler, yaşam tercihleri fark yaratıyor. Bugün o işi yapıyorsunuz ama yarın yapmayabilirsiniz. Kendinizi geliştirir, kendi işinizi ya da tercih ettiğiniz işi yaparsınız. Bu elinizde. Bu hakkınız, girişiminiz engellenemez. Köle dediğimiz kişilerin ise tercih hakları yoktu.

Günümüz dünyası insanları bir şeylere zorluyor, bu doğru. Ama bu zorluklar, hiç bir şekilde aşılamaz ve kaçınılmaz değil. O nedenle köle değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emiliano Sedat
Okur, düşünür, yazar, çizer, söyler, dinler, isyan eder. 4 Aralık 2022

Tabii iki de modern köleyiz. Bu düzende elbette biri bizi çalışmaya zorlamıyor fakat bu zaten bizi özgür kılmaz. Çalışmak zorundasındır. Sen kendini ne kadar özgür sanıyor olsanda eğer fabrikan vs yok ise ve işçi isen belirlenen saatlerde iş yerinde olmak, belirlenen işi yapmak zorundasın. Bu modern kölelik değilde nedir ?

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close