Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Güneş ışığına karşı neden hala hassasız?

Canlıların çok uzun zamandır karada yaşamasına rağmen neden hala güneşe karşı koruma geliştirmedik ve kremler, kumaşlar vb. korumalara ihtiyaç duyuyoruz?
105 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doktorend ~
Doktorend ~
8K UP
Okur

Üretti. Terleme, esmerleşme gibi faktörler bizi güneşten ve ısıdan korumak için evrimleşti. Yeterli degil diyorsan, fazla kalın deri hem hücre üretimi için gereksiz enerji harcar, hem de hareketi ciddi oranda kısıtlar. Güneş gördüğünde kaçıp gölgeye sığınmak, kabuk derili olmaktan daha verimli ve ucuz bir adımdır. Canlıların çoğu güneşin dik geldiği zamanlarda mağara ya da gölgelere sığınırlar. Biz insanlar için bu durum aynı değildir. Güneşten korunmak için uygun giysiler ürettik. Ayrıca güneş o kadar ölümcül bir eleme mekanizması değildir.

Ayrıca güneşe dayanıksız olanlar beyazlardır. Güneşli yerlerde beyaz tenli olmak ölümcül olabilir ama dediğin gibi elbiseler gibi faktörler bizi korudu. Abartmak gibi olmasın ama güneşin uzun süre dik geldiği çöl alanlarda beyaz tenli olmak hastalık bile sayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Akman
Öğrenci

Bir önceki cevapta yazıldığı gibi hiç bir koruma geliştirilmediğini söylemek doğru değildir. Fakat bu noktada önemli olan şunu anlamaktır, bir canlının belli bir çevreye tamamen adapte olması gerekmez. Çoğu zaman bu bir optimasyon hesaplamasıdır. Örneğin güneşten tam anlamıyla bir korunma sağlayan türün bu avantajı farklı dezavantaj olarak türe dönebilir ve bu dezavantajlar avantajın önüne geçerse bu özellik elenmeye başlar. Herhangi bir adaptasyonun pozitif yanları olabileceği gibi negatif yanları da olabilir. 

Aynı zamanda, bireyin dezavantajına olan bir durum türün faydasını sağlıyor olabilir. Bu senaryoda güneşin zararlı etkileri bireyin ortalama yaş ömrünü kısaltıp genç bireylerin kaynaklar için olan rekabetini kolaylaştırıyor olabilir. Evrim mükemmel değildir fakat bizim tam olarak anlayamadığımız amaçlar için hareket ediyor olabilir. Bazen durumlara daha geniş açıyla bakmak ve onları her yönüyle ele almak gerekebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close