Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kubilay Aksuoğlu
Üye
3

Karadeniz’de yaşayan insanlardaki görülen kanser’in “Çernobil Faciası“ yüzünden olabileceğine dair bi kanır varmı?

Patlama sonucu açığa çıkan radyasyon yüzünden o bölgede yaşamış insanların DNA’larında değişiklik olabilir mi? Eğer’ki değişiklik oluyor ise bu nesilden nesile aktarılabilir mi? Türkiye bu patlamadan sonra ne gibi önlemler aldı?
3,506 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Öğrenci

RADYAYON DNA DA DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLABİLİR Mİ?

Bilindiği gibi, tüm canlılar organlardan, organlar dokulardan ve dokularda biyolojik sistemin temel yapı taşı olan “hücre”lerden meydana gelir. Hücre, kabaca, bir çekirdek, bu çekirdeği çevreleyen jelsi yapıdaki stoplazma ve en dışta bunları saran bir zardan oluşur (Şekil 7.1). Çekirdeğin içerisinde hücre davranışlarıyla ilgili şifre bilgileri içeren ve görevi bunları bir sonraki nesillere değiştirmeden taşımak olan “kromozom”lar bulunur. Kromozomlar ise histon denilen proteinler ile DNA zincirlerinden oluşur. Hücrenin yapı ve işlevleri DNA tarafından kontrol edilir.

İyonlaştırıcı radyasyonun bir canlıda biyolojik bir hasar yaratabilmesi için radyasyon enerjisinin hücre tarafından soğurulması gerekir. Bu soğurma sonucu hedef moleküllerde iyonlaşma ve uyarılmalar meydana gelir. Daha sonra ortaya çıkabilecek biyolojik hasarların başlatıcı olayları olan bu iyonlaşmalar, hücrenin genetik bilgilerini taşıyan DNA zincirlerinde kırılmalara ve hücre içerisinde kimyasal toksinlerin üremesine neden olabilir (Şekil 7.2). Kırılmaların hemen ardından bir onarım faaliyeti başlar. Hasar çok büyük değilse DNA da meydana gelen kırılmalar onarılabilir. Ancak bu onarım esnasında da hatalar oluşabilir ve yanlış şifre bilgiler içeren kromozomlar meydana gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

RADYASYON NEDENİYLE DEĞİŞEN DNA NESİLDEN NESİLE AKTARILABİLİR Mİ?

Radyasyonun verdiği hasar sonucu hücre ölmüyor ancak değişikliğe uğruyorsa bu hücredeki hasar genellikle onarılır. Onarım mükemmel olarak gerçekleşmediği takdirde değişim yavru hücrelere aktarılacak ve er geç ışınlanan kişinin organ veya dokularında kanser oluşumuna yol açacaktır. Eğer hücreler ışınlanan kişinin çocuklarına genetik bilgilerin aktarılmasıyla ilgiliyse kalıtımsal bozukluklar meydana gelebilir. Kişinin kendisinde veya çocuklarında meydana gelen bu tür etkiler “Stokastik (tesadüfi)” etkiler olarak adlandırılır.

KARADENİZ'DE YAŞAYAN İNSANLARDAKİ FÖRÜLEN KANSER'İN SEBEBİ ÇERNOBİL FACİASI MI?

Karadeniz de görülen kanser hastalarının tek sebebi çernobil faciası değil elbette. Ancak Çernobil de yaşanan patlama yüzünden Karadeniz de kanser oranı artış göstermiştir. Hatta Rize de yapılan çayların Çernobil Faciası nedeniyle etkilenmesinden bile şüphelenilmişti. Ancak daha sonra bu iddea eski başkanın da oynadığı bir reklamda yalanlanmış ve Rize de üretilen çayların tamamen sağlıklı olduğu halka gösterilmişti. Ancak yine de böyle bir risk vardır. Patlamada açığa çıkan radyasyon sebebiyle tarım ürünleri zehirli hale gelebilir ve buda kanser gibi birçok hastalığı tetikliyebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Facia zamanlarında Türkiye'de bölgelere göre kanser görülme tablosu
Facia zamanlarında Türkiye'de bölgelere göre kanser görülme tablosu
Kaynak

Patlama yeri şu anda Ukrayna da olmasına ve bize çokta yakın olmamasına rağmen Çernobil Patlamasında ülkemizin birçok kenti de radyasyondan etkilenmiştir.

3 Mayıs 1986'da ölçülen radyasyon değerleri facianın boyutunu yansıtıyor
3 Mayıs 1986'da ölçülen radyasyon değerleri facianın boyutunu yansıtıyor
Kaynak

TÜRKİYE NE GİBİ ÖNLEMLER ALDI?

Daha önce dediğim gibi eski başkan reklamda oynadı ve bir bardak çay içti. Buda Türkiye de üretilen çayların radyasyondan etkilemediğini gösterdi. Bunun dışın da kanser riski arttığından kanserle mücadelede daha çok gelişmemiz gerekti. Ancak bunlar dışında aldığımız herhangi bir önlem yok.

288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (18 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak 2 . (18 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close