Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
60K UP
Üye
0

Ahlakın tek kaynağı din midir?

Ahlakın tek kaynağı dinler midir? Dünya üzerinde din denilen şey hiç var olmasa gerçekten yani din kelimesinin anlamı unutulsa ahlakda mı yok olur?
594 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

Sosyal komünler, birbiriyle etkileşimde belli standartlara sahip olmak zorundadır. İşleyişin sürekli olduğu bütün sistemlerde işleyişin duraksamaksınız devamı, kuralların sürdürülebilirliği ve herkes için uygulanabilir, sistemi işlemesini sağlaması gerekir.

Bu genel bakış sonrası, bireyler arası yazılı olmayan, ama yazılı olanlardan daha aktif ve efektif kullanılan kurallar olan ahlak kuralları da olmazsa olmazdır. Ancak burada şöyle bir durum var ki, insanın faydaya bağlı bir arada bulunma gerekçeleri, komün yaşamın devamını sağlamada tek başına yeterli olamamakta. Çünkü menfaatin elde edilmesi, korunması ve sahip olunması gibi konularda bireyler arası anlaşmazlıkların çıkması kaçınılmazdır. Sosyal hiyerarşinin hiç olmadığını düşünsek bile bu sorunlar yaşanır. Bu nedenle, herkesin kabul edebileceği ve referanslarına bağlı olarak, yapılan fiilin sadece menfaat sistemini değil, öldükten sonrasını bile etkileyeceği bilinen kurallar uzun vadede daha üretken ve sürdürülebilir olmakta. İnsanın varoluşu anlama ve anlamlandırma ihtiyacının tatmini, ve bunun üzerinden sosyal yaşamını şekillendirmesi bütün olarak yaşamı kolaylaştırır ve uyumu artırır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yasaların kaynağı din de olabilir (ki uzun vadede en fazla kabul gören kaynak din oldu), farklı öğretiler de olabilir.

Teori ve pratik insan faktörü nedeniyle asla birebir uyum sağlayamayacağı için, din ya da öğreti ye rağmen savaşlar ve kaynak paylaşımında sorunlar, vs varken, bu tarz kaynaklara ait kuralların hiç olmadığı bir durumda yaşanacak kaos herhalde daha fazla olurdu.

Din, temel kanun zeminini verir. Der ki, sen bunları tam olarak uygulamaya başlarsan, kendi kanunu oluşturabilirsin. Yani evrensel etik değerlere ulaş, bunları tam olarak uygulamaya başla, o gelişim seviyesine gel ki, kendi kurallarını oluştur ve gelişmeye devam et. İnsanlık olarak henüz dip seviyeyi bile aşamadığımız için birbirimizi öldürmeye, biyolojimizle savaşarak yaşamaya devam edip kendimizi inanılmaz iyi insanlar zannedebiliyoruz. Aslında rasyonel bulunmayan ve belli görüşler tarafından dışlanan din, gelişimin zeminini verme derdinde.

326 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close