Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Kayaturan
Deniz Kayaturan
2,210 UP
Üye
27

Regl döngüsü evrim sürecinde hangi aşamalardan geçmiştir?

Örneğin sporcu kadınlarda adetten kesilme durumu gözlenirken avcı-toplayıcı dönemde daha çok efor sarf eden kadınlar daha ağır ve net kesintiler yaşamış olabilir mi? Nesillerin devam etmesine olan etkisi nedir?
1,630 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Ege Bakırcı
Biyolog

Eski dönemlerde yaşayan dişiler ömürleri boyunca 36-50 defa adet dönemi geçiriyordu. Bunun sebebi vahşi ortamda sürekli kan kaybetmek hem enerji ve besin kaybetmeye hem de avcıların dikkatini daha çok çekmesine sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı regl olmanın evrimsel süreci çok iyi anlaşılmalıdır.

Primatlar ve fareler de dahil olmak üzere sadece birkaç memeli hayvanda "hemokoryal plasenta" denen yapı evrimleşmiştir. Bunlar arasında en garip olanı insan plesentası. Rahim içerisinde endometriyal doku bulunur. Bunun içerisinde incecik kan damarları vardır. Bu damarlar embriyoya kan kaynağı olarak iş görür. Bunun anlamı şudur : Yeni büyüyen fetüsün artık annenin kan kaynaklarına doğrudan ve hiçbir kesinti bulunmayan bir bağlantısı vardır. Bebek, hormonlar salgılayarak anneyi manipüle bile edebilir. Örneğin kan şekerini arttıracak hormonlar salgılayarak annenin kan damarlarını genişletebilir. Genişleyen kan damaları sayesinde bebeğe daha çok besin ulaşır. Bazı fetüs hücreleri kan damalarından annenin doku ve organlarına ulaşabilir. Hatta annenin beyni içerisine bile ulaşabilir. Yani bir bebek ana rahminden çıktıktan sonra bile, annesinin organlarında hayatta kalan hücreleri bırakabilir.

Anne hayatta kalan her bir yavrusuna eşit besin sağlamayı ister. Hatta kaynakları gelecekteki olası çocukları için bile ayırır. Bir yandan da fetüs hayatta kalmak için programlanmıştır. Kardeş sevgisi yok denilebilir. Anneden ne koparırsak o mantığıyla hareket ederler. Baba ise, "yavruyu hayatta tut, anne ölürse ölsün" mantığıyla hareket eder. Yani burada yavru kendini, baba ise kendini ve yavruyu düşünmektedir. Annenin de vücudunda kendisini koruyacak bazı olaylar olması gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu çatışan çıkarlar, evrimsel süreçte dişilerimizin bu kadar vahşi bir hemokoryal plasentaya sahip olmasının ana nedenidir. Hemokoryal plesantaya sahip olan dişiler, hamilelik sürecince büyük yatırımlar yapması gerekmektedir. Plasenta bir kere yerine oturdu mu, anne sadece hormonlarının kontrolünü yitirmekle kalmaz, aynı zamanda plasenta koparken iç kanama riskiyle karşı karşıya gelir. İşte bu sebeple gebe annelerin embriyolarını çok ama çok yakından takip etmeleri büyük önem taşır. Zayıf hayatta kalamayacak fetüslerle yola çıkmak annenin hayati riskini de arttırmaktadır.

Endometriyum tabakası vücutta fetusun yaşayabilceği en rahat yer olduğu düşünülse de yapılan araştırmalar bunun tam tersini yani hayata tutunabilecek en zor yer olduğu sonucuna varmıştır.Hatta oldukça ölümcül bir yer olduğu sonucuna varılmıştır. Sadece güçlü embriyolar bu ortamda hayatta kalabilir. Yani bir farenin sırtı veya bacağı fetus için çok daha uygun dokulardır. Bunun cevabı evrimsel yaşam mücadelesinde yatıyor. Bir dişi, plasentanın kan dolaşımına ulaşmasını ne kadar erteleyebilirse, spesifik bir embriyoyu "isteyip istemediğine" karar vermek için o kadar uzun süresi var demektir. Yine şunu vurgulayalım: Aslında anne embriyoyu bilinçli ve algılarına dayanarak seçmez; vücudundaki genlerden doğan kimyasal yapılar buna otomatik olarak karar verir ve bu karar, evrimsel süreçte şekillenmiştir.

Ancak bu olaylar sayesinde zayıf bir embriyonun ana rahmine tutulmasına engel olunur. Böylece zayıf bir embriyo için zor ve acı dolu hamilelik dönemi çekilmemiş olur. Ancak burada da bir çıkar çatışması mevcuttur: Embriyo, plasentaya en kısa sürede ulaşarak yapışmak ister. Yalnızca bu sayede annenin zengin kan damarlarına en kısa sürede ulaşmış olur ve hayatta kalma şansını arttırır. Bunu başarabilmek için embriyo endometriyuma tutunabilmek için özelleşmiştir.

328 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (30 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close