İslam'daki Tanrıdan söz ediyorsanız yazgınız bellidir. Onun koşullarına göre yaşarsınız. Ancak Kur'an'dan anlıyoruz ki Tanrı yalnızca belirli şeyleri yaratmış ve kişiye seçin şansı sunmuştur. Mavi hap, kızıl hap olayı gibi. Siz yalnızca yol ayrımlara geldiğinizde Tanrı seçimi size bırakır. Onun dışında Tanrı hayatınıza doğrudan etki eder. Diğer dinlerdeki Tanrıda hemen hemen aynıdır.
Şimdi inançları bir köşeye bırakalım ve sorunuzun düşünbilimsel incelemesini yapalım. Şimdi İlbilge adında bir kızı düşünelim. İlbilge yoksul birisi. Annesi hasta. Bir teklif geliyor, erotik filmlerde oynarsa parayı alır ve annesini iyileştirir. Şimdi İlbilge'nin bu duruma düşmesinde Tanrı'nın etkisi var mıdır? Değişir. Siz Tanrı bir şeyi biliyor ve eylemciyi gözlemliyorsa ona etki eder diyorsunuz. Bu durumda İlbilge Tanrı yüzünden bu duruma düştü. Şimdi birazcık mantık yürütelim.
Tanrı neden onun bu duruma düşmesini istesin? Bu durumda tüm insanlar cehenneme gitmez mi? İnançlarda olay şu; İyilik edersen cennete kötü iş yaparsan cehenneme gidersin. Burada bir saçmalık var. Bu durumda alternatif bir yanıt vermek gerekir. Tanrı her şeyi bilse de ve eylemciyi gözlemlesede ona etki etmediği sürece bir şey değişmez. Siz yalnızca bildiğini ve gözlemlediğini dile getirmişsiniz. Bu şöyle bir yanıta yol açar: Tanrı uygun ortamı hazırlar ve kişinin ne yapacığını bilir. Ancak onun seçimlerine karışmaz. Yalnızca o seçim anına ulaşmasını sağlar. Böylece onun cennete mi cehenneme mi gideceğine karar verir. Yine de ona bağlıdır. İsterse etki edebilir.