Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 2 Temmuz 2022 3 Cevap
8

Zamanı oluşturan şey nedir?

1,043 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı 2 Temmuz 2022

Zaman, geçmişten bugüne ve geleceğe geri döndürülemez bir şekilde ardışık olarak meydana gelen varoluşun ve olayların devam eden dizisidir. Zamanın tam olarak ne olduğu ve neden hep ileri doğru aktığı tam olarak henüz anlaşılmamıştır.

184 görüntülenme
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 3 Temmuz 2022

Zamanı ortaya çıkaran olgu evrenin genişlemesidir. Evrenin genişlemesi lokal evren noktalarında entropinin artışını sağlar ve tüm hareketlerin de bu nedenle sebebidir. (hareketleri mesela ısının sıcaktan soğuğa akmasına neden olan hareketler gibi çünkü lokal ısı değişimleri ve farklılıkları evrende zamanın var oluşuna bağlıdır. Termal dengeye gelmiş ve dolayısıyla ısı akışının olamayacağı bir sistemde entropi değişimi olmaz. Tabi entropi değişimi olması için lokal evren bölgelerinde entropisi daha düşük yapılar var olmalıdır. Bu da bigbanga kadar uzanan bir süreçtir. Yani evrendeki lokal olarak entropisi düşük tüm yapılar bigbanga kadar uzanan bir geçmişe giden bir var oluş sürecine tabidir. Bu durum da ilginçtir çünkü evrende oluşan mesela ilk galaksiler bigbangın sonrasındaki enerji dağılımındaki farklılıklara dayanır. Yani ilk galaksilerin ortaya çıkacağı bigbangın ilk anında bellidir. Tabi bu ilk galaksilerden sonra diğer galaksilerin varoluşu da ilk galaksilerin var oluşuna bağlı ise (ki öyledir) evrende tüm var oluş aslında benzersiz bir tarihe sahip hale gelir ve yukarıda bahsettiğim şekilde her lokal entropi bölgesi tesadüfen değil kendisinden önceki nedensel sürece bağlı olarak önceden belli olarak ortaya çıkıyor demektir. Kısacası bu tabloda evrende tesadüf diye bir kavram yoktur. ) Yani evren genişledikçe birim alana düşen enerji gittikçe azalır. Elbette madde bu azalışa direnç gösteren yapıdadır ancak mutlaka ne kadar dirençli olursa olsun her maddenin zamanla enerjisi diğer maddelere (entropi direnci daha düşük maddelere) göre görece daha yavaş olsa da yine de azalır. Evrende bu nedenle zamana tabi olmayan hiç bir şey yoktur. Kara delikler bile evrenin genişlemesine bağlı şekilde Hawking ışımasıyla zamanla buharlaşır ve trilyonlarca yılda da olsa dağılırlar. Evrenin genişlemesi tüm hareketlerin ve zamanın var olmasının ve akmasının da nedenidir. Zaman denilince öncelik-sonralık ilişkisini anlayanlar evrendeki spesifik olan zaman kavramına dair bir kavrayışa sahip değillerdir çünkü öncelik sonralık ilişkisini tek başına göstermeyip özellikle evrendeki zaman kavramı bundan çok daha özel ve özellikleri olan veya özellikleri ortaya çıkaran bir olgudur. Evrendeki zaman kavramını mutlak bir algılayla sadece öncelik ve sonralık ilişkisi olarak düşünmek aynı zamanda büyük bir hatadır. Evren hiç bir olay büyük veya küçük aslında kendisini tekrar etmez tekrar diye bir şey yoktur. Evrenin hiç bir anı digeri ile eşit değildir. Bu nedenle evrende döngüsellik sadece lokal konularda olabilir ama döngüler de yine lokal zaman dilimlerinde geçerlidir. Yeterince zaman sonra o döngüler de mutlaka bozulacaktır. Bu nedenle evrendeki zaman kavramını burada belirttiğim evrensel çapta kavramak gerekir. Aksi halde zamana dair tüm düşünce biçimleri evrendeki zamana değil kendi algımızdaki zamanın evrensel değil lokal özelliklerine dair bir algılama biçimi olacaktır ve hatalı da olacaktır.

222 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ülker Yalçın
Yakın tarihte okuduğum bir yayın , İstatistik mezunuyum, 4 Temmuz 2022

İki şey arasındaki mesafe farkının hız kaynaklı olarak gerçekleşiyor olması.

İlgili makalede, kozmik genişlemeyi ölçmek için kullanılan "Kozmik Mesafe Merdiveni" [1] yönteminin SHoES ekibinin karanlık enerjiyi daha iyi tanımlamasıyla merdivenin basamaklarının sürekli olarak sıkılaştırılması dikkat çekiyor. Bu durumda zamanı başka şekilde ifade etmek isteseydim, Riess'in dediği gibi "Her şey ne kadar uzakta?" [2] derdim.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Quanta Magazine. Cosmologists Debate How Fast The Universe Is Expanding | Quanta Magazine. (8 Ağustos 2019). Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. Q. M. N. Wolchover. The Hubble Constant: Five New Values In Two Weeks. (11 Ağustos 2019). Alındığı Yer: theatlantic | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close