Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Evrenin zifiri karanlık yerlerini neden dev yıldızlar aydınlatamıyor?

Işık enerjisi yol katettikçe azalıp bitiyor mu?
269 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Shorugami .
Shorugami .
21K UP
Sorgulayıcı

İnsan gözünün görüğü ışık tayfı 380 nm ile 760 nm arasıdır. Bunun dışındaki dalga boylarını göremeyiz ancak ürettiğimiz teknoloji ile bu dalga boylarını ölçebiliyoruz.

Dalga boyları.
Dalga boyları.
TÜBİTAK

Şimdi soruna gelelim neden evren zifiri karanlık? Neden yıldızlar aydınlatamıyor? Aslında cevabı çok basit. Yıldızlar bizden çok uzaktalar öyle ki en yakın yıldız olan Alpha Centauri'nin bize olan uzaklığı 4.3 milyon ışık yılıdır. Yıldızların yaydığı ışık bize gelene kadar dalga boyları artar çünkü evren genişliyor ve yıldılar bizden uzaklaşıyor. Zamanla kırmızıya kayar buna da Doppler Etkisi denir. İnsanların gördüğü dalga boyundan çıkar ve biz onları göremeyiz. Aslında şuan evren sandığımız kadar da zifiri karanlık değil. Biz ışığın değişen dalga boyunu göremiyoruz. Bir diğer etmen ise ışığın bir cisme çarpıp yansıması gerekir ki biz o ışığı görelim. Evrenin de büyük oranda "boş" (Şuan kabul gören uzayın aslında boş olmadığı ve her yerinde karanlık madde ile karanlık enerji olduğudur. %73 karanlık enerji, %23 karanlık madde ve %5 atomlar.) olduğu düşünülecek olursa bu durum iyi anlaşılacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

111 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Matej' El
Matej' El
4,177 UP
Cevabı ne yapacaksın bize daha çok soru lazım

1 hidrojen atomunun çapını 1 mm kabul edersek en yakın elektron 5 metre uzaklıkta dönmektedir.. Bu mikro ölçekte böyle olduğu gibi makro ölçekte de böyle.. Evren büyük çoğunlukla boşluktan oluşmaktadır..

Samanyolu galaksisinde bulunan 250 milyar yıldız uzaktan baktığımızda ışıl ışıl şenlik yeri gibi görünse de her bir yıldız birbirine çapları oranına göre çok çok uzaktadır..

Tüm Reklamları Kapat

Küçük daire güneşimizin bulunduğu yer..
Küçük daire güneşimizin bulunduğu yer..

Saman yolunun çapı 130.000 ışık yılı..

Bizler merkeze 32.000 ışık yılı uzaklıkta bir yarı çapta dönmekteyiz..

Tüm Reklamları Kapat

Proxima Centuria en yakın yıldız 4,24 ışık yılı uzaklıkta.. (yaklaşık 40 trilyon km)

Güneşin Oort örtüsü 0,03 Işık yılı çapında (yani güneşin kütle çekim alanından etkilenen bölge)

Güneşin çapı sadece 1,5 x 10^-7 ışık yılı (1,4 milyon km)

Güneşin çapını en yakın yıldız ile arasındaki mesafenin yarısına bölersek.. (Yarısına kadar aydınlatsa ve kalan yarısını da Proxima Centuri aydınlatsa)

1 : 14.350.000 gibi bir oran çıkıyor..

Dolayısıyla sen 1 büyüklüğündeki bir cisimden.. 14.350.000 katı büyüklüğündeki bir boşluğu aydınlatmasını beklemiş oluyorsun..

Tabi ki bu hesaplamalar afaki, farklı yıldız tipleri farklı oranlarda ışık saçmaktadır.. Ve bir madde olmayan bir boşluğu da aydınlatamayız.. Bu rakamlar sadece yıldızları gözünde fazla büyütme diye.. Boşlukların büyüklüklerine oranla..

Ancak süpernovaları gözünde büyütebilirsin.. Bir tek süpernova bir galaksi kadar ışık saçabilmektedir..

Çinlileri tarihi kayıtlarına göre M.Ö 1100 yıllarında gökyüzü aylarca, gece de gündüz kadar aydınlık olmuş.. Bunun yakınlarda gerçekleşen bir supernova olduğu tahmin ediliyor..

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cosmos. (7 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close