Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Selin Durmaz
Üye
12

Neden sevmediğimizi söylediğimiz ama aynı zamanda popüler olmuş şarkıları dinlediğimizde dilimize dolanır, sürekli kafamızda çalar?

Önyargı mı denir bilmiyorum. Ama örnek verecek olursak Reynmen, Mero gibi şarkıcılar bir anda patlar, çoğu kişi şarkılarını dinler. Evet, ben gerçekten o türden müzikleri sevmem dilime dolansa bile hoşuma gitmez. Ama sorun da bu işte: Neden dilime dolanıyor?
1,042 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Elif Yılmazçoban
Bilimsever

Aklımıza takılan şarkıları genel olarak incelersek (ki Londra’daki Goldmiths Üniversitesi’nde bunla ilgili bir araştırma yapılmıştır) bunların çoğu nakarat içeren basit şarkılardır.

Fark ettiyseniz bir şarkının tamamını değil, sadece belirli bir kısmını, özelllikle nakarat gibi çok tekrar eden kısımları tekrar ederiz. Az önce de söylediğim gibi viral olmuş şarkılar basit ve ritmik tekrarlar içermektedir. Karmaşık bir müzik altyapısı (vokal, farklı enstürmanlar, bass vb.) yerine tekrar eden ve bu yüzden de hafızada kalıcı teknikler kullanılır. Hafıza sistemimize girmelerinin nedeni de bu olabilir. Nörolog Oliver Sacks, Musicophilia adlı kitabında, dile dolanan şarkıların “beynimizin müziğe karşı aşırı hassasiyetini gösterdiğini” ifade ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan hafızasıyla ilgili araştırmalarda, kısa dönemdeki hafızamızda “köle sistemleri” olarak adlandırılan olgulara dikkat çekmiştir. Bunlar, belleğimizin görüntü ve sesleri yakalayan bölümleridir ve bir şeye yoğunlaştığımız kısa süre boyunca onları canlı tutmamızı sağlar.

Köle sistemlerden biri “zihnin gözü”dür ve görsel bilgileri toplar; diğeri ise örneğin telefon numaralarını hatırlamamızı sağlayan “içkulak”tır; ama bu fizyolojik anlamdaki kulak değil, "içimizdeki kulak"tır. Dile dolanan şarkıların etkilediği kısım işte burasıdır. Gün içindeki planlarımızı, yapılacak işler listesini veya başıboş düşünceleri tekrarlamak yerine içkulağımız bir şarkının birkaç notasına veya sözlerine takılır. Hiç aklımızı meşgul etmeyen bir yanımız, bizim isteklerimizi yerine getirecek yerde bize karşı dönmüş, istemediğimiz halde bir şarkıyı sürekli tekrarlar olmuştur.

Bunlar elbette ki farklı alanlardan yapılmış deneylerin toplamıyla yapılmış bir genel değerlendirme. BBC Türkçe'nin sitesinde bunun üzerine yapılmış deneye yönlendiren bir kaynakça bulamadım. Ancak bu açıklamanın az da olsa size bir fikir kazandırdığını umuyorum.

237 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bbc. (3 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Öğrenci- Okur

Merhaba!

Aslına bakarsanız evrim ağacında soruyu sorduğunuz o zamandan bu yana çok güzel bir makale hazırlanmıştır, onu okumanızı öneririm. Şimdi kısaca bundan bahsetmek gerekirse; sevmediğiniz halde aklınızda şarkının kalmasının sebebi makalede bahsi geçen ''Takılmış Şarkı Sendromu'' yani '' kulak kurdu '' olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kişisel bir sorun olmamak ile birlikte neredeyse her insanın en az bir kez yaşamış olduğu bir durum yani yalnız değilsiniz.

Psikolog Aditya Shukla, bu durumu kulak kurdu haline getiren şeyin ne olduğu hakkında bir liste hazırlamıştır. Bu listede, sizin sorunuzun cevabı da yatmaktadır. Bu özelliklere örnek verecek olursam eğer, kendisini sürekli tekrarlayan veya hatırlanması kolay müzik temasına sahip olması denebilir. Dinlediğimiz diğer müzik/ şarkılara kıyasla daha iyimser şarkı sözleri içermesi ve yüksek bir tempoya sahip olması da zihnimizi meşgul etmesi için yeterli bir sebep gibi görünüyor.

Ayrıca yine yapılan araştırmalarda, sözlü şarkıların kulak kurtlarının %73.7'sine, reklam müziklerinin %18.6'sına müzikal şarkılarınsa sadece %7.7'sine sebep olduğu belirtiliyor. Takılmış Şarkı Sendromu, yalnız bir şarkı duymakla da değil; aynı zamanda o anki ruh halimizde tüm bunları tetiklemekte.

Kaynaklar

  1. Z. Şeniş. Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?. (11 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2021. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close