Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serhat İbin
Serhat İbin
56K UP
Üye 21 Ağustos 2019 3 Cevap
5

Soğuk su içmek nezle ya da grip gibi hastalıkları kötüleştirir mi ?ya da bu inanış bir şehir efsanesi midir ?

16,590 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İç Ses
akademik kariyeri olmadan düşünen kişi 22 Ağustos 2019

Soğuk su içmenin nezle veya grip gibi hastalıklara veya genel olarak diğer hastalıklara nasıl etki ettiğini bilemiyorum ama aşırı soğuk su içmenin en başta midemizin çalışma sıcaklığını bozduğu ve sindirimi etkilediği kesin diye düşünüyorum. Bir önceki cevapta rakam da vererek belirtildiği üzere vücut düşen mide sıcaklığını tekrar aynı seviyeye çekebilmek için daha fazla enerji harcıyor ve bu esnada midemizde bulunan sindirime yardımcı enzimlerin ideal sıcaklığını bir aşağı bir yukarı çıkartarak bozmuş oluyoruz diyorum ve bende aynı şekilde bitirmek istiyorum; Ne çok soğuk ne de çok sıcak...

Not: benim ağzımı yakan çaya kahveye soğuk diyenleri anlayamıyorum bir türlü, amacı nedir bu insanların acaba :)

Tüm Reklamları Kapat

1,924 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Özgem Uysal
Özgem Uysal
125K UP
tıp öğrencisi 21 Ağustos 2019

Merhaba,

2013 yılından itibaren küçük bir çalışma , sıcak ve nemli oda içinde, hafif bir egzersiz yapan insanlarda farklı sıcaklıklarda, içme suyu etkileri araştırıldı. Araştırmacılar su sıcaklığının değiştirilmesinin katılımcıların terleme tepkisini ve ne kadar su içtiklerini etkilediğini bulmuşlardır. Çalışmadaki en uygun su sıcaklığı, katılımcıların daha fazla su içmesi ve daha az terlemesi nedeniyle soğuk musluk suyunun sıcaklığı olan 16 ° C (60.8 ° F) idi.

Araştırmacılar, 16 ° C'de içme suyunun, sporcularda rehidrasyon için en iyi sıcaklık olabileceği sonucuna vardılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı araştırmalar, yemek borusunu veya akalazya gibi yemek borusunu etkileyen durumları olan kişilerin soğuk su içmekten kaçınmaları gerektiğini göstermektedir. Akalazya, yutma ve içmeyi zorlaştırabilen nadir bir durumdur.

Bir 2012 çalışmada soğuk içme suyu Akalazyada kişilerde belirtiler kötüleştiği bulundu. Ancak, katılımcılar sıcak su içtiğinde, yiyecek borusunu yatıştırmaya ve gevşetmeye yardımcı olarak yiyecek ve içeceklerin yutulmasını kolaylaştırdı.

669 kadının katıldığı 2001 yılındaki çalışmada soğuk içme suyunun bazı kişilerde baş ağrısına neden olabileceğini düşündürmektedir.

Araştırmacılar, katılımcıların yüzde 7,6'sının pipetle 150 mililitre buz su içtikten sonra baş ağrısı yaşadığını bildirdi. Ayrıca, aktif migreni olan katılımcıların, soğuk su içtikten sonra hiç migren geçirmeyenlerden iki kat daha fazla baş ağrısına yakalanma ihtimalinin bulunduğunu da buldular .

Tüm Reklamları Kapat

Bazı insanlar soğuk içecek ve yiyecek tüketmenin boğaz ağrısına veya soğuğa neden olabileceğini iddia eder . Ancak, bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Soğuk su içmenin faydaları var. Soğuk su içmek Egzersiz sırasında vücudunuzun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olabilir ve egzersiz seansınızı daha başarılı hale getirir. Bunun nedeni muhtemelen soğuk su içmek vücudunuzun daha düşük bir çekirdek sıcaklığını korumasını kolaylaştırmasıdır.Soğuk su içmek, vücudunuzun çekirdek sıcaklığını korumak için daha fazla çalışması gerektiğinden, sindirirken birkaç ekstra kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Ancak , soğuk su içmenin kilo kaybı için güçlü bir sıçrama-başlatma aracı olması muhtemel değildir.

Bir bardak buzlu su içtiğinizde, oda sıcaklığında yaklaşık sekiz kalori daha yakarsınız, çünkü vücudunuz buzlu suyun sıcaklığını normal vücut sıcaklığına yükseltmeye çalışır. Bugün 10 bardak buzlu su içtiğinizi varsayalım, yani yaklaşık 80 fazla kalori yakarsınız. Bu 80 kalori, bir çubuk keki peyniri, bir katı haşlanmış yumurta veya bir tane orta dereceli çikolatalı kurabiye yiyerek kolayca kazanılabilir. Soğuk su içmek, kalori dengesinde böyle küçük bir kalıbı yapar, eğer yemek ve egzersiz şekliniz aynı kalırsa kilo vermenize yardımcı olmaz.

Ancak yine de ılık su içmenin faydaları olduğu da göz önüne alınmalıdır. 

https://www.healthline.com/health/benefits-of-drinking-hot-water  buradan faydalarını daha detaylı okuyabilirsiniz.

Demem o ki, soğuk suyun hastalıkları kötüleştirdiğine dair bilimsel bir kanıt yok. Ama kendi kişisel fikrimce ne çok soğuk ne de çok sıcak su içilmeli. Tam ortasında ve dengeli bir sıcaklıkta kendi vücudunuz hangisine alışkınsa o derecede tercih edilmeli.

4,679 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ncbi. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ncbi. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emma Hellotummy
ılık su vs soğuk su 12 Şubat 2020

Soğuk su içmekten daha yararlı ılık su içmek. Ilık su, grip veya diğer hastalık türleriyle mücadelede yardımcı olur. umarım bu sana yardımcı olur. https://hellotummy.com/health-benefits-of-drinking-warm-water/

1,274 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hellotummy. (12 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close