Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hank Rearden
Hank Rearden
5K UP
Üye
2

Sosyal bilimler gerçekten bilim midir ?

Einstein'ın "her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası" ve bilim kelimesinin bir çok tanımına göre sosyal bilimler bilim sayılmazken sosyal bilimler niçin insanlar tarafından bilim sayılmakta ?
1,319 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu, ince bir soru aslında. Neyin bilim ya da bilimin konusu olup olmadığı karmaşık bir konu.

Bir anlamda bakarsak her şey bilimin konusudur. Neden olmasın ki? Ama değil. Neye göre?

Buradaki ayrım, bilimsel metot ayrımı. Herhangi bir soruyu, bilimsel metotla çözümlemeye çalışmak mümkün ise ona bilimin konusu ve yapılan çalışmaya da bilimsel çalışma denebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu anlamda sosyal bilimler bilimin konusudur çünkü bilimsel metotla sosyal dünya üzerine bir çok çalışma yapılmış ve veriler elde edilerek kuramlar üretilmiştir. Zaten bu nedenle sosyal bilim deniyor.

Ama bilimsel metotla cevaplanamayacak ve bu nedenle de bilimin konusu olmayan sayısız soru da vardır. Atıyorum bir sanat eserinin değerini ya da önemini bilimsel metotla belirleyemezsiniz. Doğruluğu mu iyiliği mi hedeflemeliyiz, kötülük nedir, Romeo neden Juliet'e aşık oldu, Cem Yılmaz nasıl bu kadar komik olabiliyor gibi felsefi, sanatsal, insan duyguları ile ilgili, soyut soruların cevabını bilim bulamaz. Denenmemiş de değildir ama pek de başarılı olunmamıştır. Çünkü bu soruların cevaplanması sürecinde kullanılacak olan veriler güvenilir değildir. Sayısız değişken vardır. Tümünü kontrol altında tutmak ve ölçülebilir kılmak da mümkün görünmemektedir.

Belirttiğiniz sosyal bilimler de kısmen bu soyut verilerden etkilenir ama konunun matematiğe dökülebilen kısmı gayet de bilimseldir.

395 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Radyoutube @Radyoutube
RADY0UTUBE Kanalı - Psikiyatri, Felse, Nöropsikoloji Severim
Yıllardır dilemma gibi sunulan; Eleştirileri taraflı ve sübjektif iddialarla temellendirilen basit sorular ve verilen karşılığın gereksiz kanıtlanma çabasıyla ya da cımbız makale cevaplara sahip tartışma konularından yalnızca birisidir.

FİKİR AYRILIKLARI NEDEN OLUR?

  1. İnsan doğası gereği güvenlik, güç ve benzer hikayelerin uğruna toplulukta yer edinirken bir fikri veya eylemi kendine görev biçer, aidiyet ihtiyacını gideren bir insan daha kaygısız bir yaşam sürecektir akabinde bir görüşü diğerine karşı savunmaya devam edecektir.
  2. Güç istenci de evrimsel psikoloji ile açıklanabilir, 'neden tek bir canlı yerine pek çok çeşit hayvan türü mevcut?' gibi basit bir soru tüm tartışmalara basit ve makul bir cevaptır.
  3. Bulunduğu hiyerarşi gereği; olguları değerli yapanın eşek gibi çalışmak olduğuna inanıyor olabilir. Oysa her daim en çok çabalayan en çok bilim yapmış olmuyor.

BEYAZ ÖNLÜKLE Mİ BİLİM OLUR?

Özetle bilim denilen tüm disiplinler ve kişiler, kolektif veya bireysel minvalde fayda sağlama gayretiyle eyleme geçer akabinde motivasyonlarını durum veya olguların olumlu kabul gören (araştırma, çözüm, keşif, rasyonel tespit vb.) sonucu vermesiyle ana ve zamana değer katan kazanımların kişiye ve topluma kazandırdıklarının sonucunda mutlu olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Nitekim daha spesifiktir ayrıntılar her daim eklenebilir. Çünkü şu an bir sosyal önerme yapmış olduk. Bu maksimler ile ele alırsak kişinin

Bu soruyu görünce aklınıza ya sosyal bilimler bilim değildir gelir, ya da sosyal bilimler bilim olmak için çabalıyor gelir. Başlıkların diğer pozitif ve yanlışlanabilir olan bilimler yerine defaeten sosyal bilimlere yöneltiliyor olması bile, kendi içinde bir yetersizlik ve şüphe olduğu sosyal bilimlere kesin bilim dememizi zor hale getiriyor. Bu konuda bir deneme yazmaktayım ve aynı sosyal bilimlerde olduğu gibi çok mantıklı ama kesinlikle kanun niteliği taşıyamıyor :)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close