Merhabalar, öncelikle tespitinizi çok haklı bulduğumu belirtmek isterim. Sorunuz ile aynı doğrultuda bir soruyu ben soru&cevap platformunda sormuştum. Yine de bu konuda var olan bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım.
Dediğiniz gibi herhangi bir browser'da anahtar kelimeleri arattığımızda zibilyon tane haber sitesi ve bilimsel nitelikten uzak blog tarzında yazılarla karşılaşıyoruz. Yani bilimsel metodolojiye uygun düşen bilgileri edinmek, yüzeysel bir web araması pek de mümkün olmuyor. Dolayısıyla birtakım araçları kullanmak elzem hale geliyor.
Bu araçlardan ilki ve en geneli "Google Scholar". Scholar'ı akademik bir browser olarak değerlendirmekte beis yok. Anahtar kelimeleri girersiniz ve karşınıza sonuçları getirir ve sonuçlar tamamen akademik yayınlardan oluşmaktadır. Önerim, sonraki adımda, okuduğunuz yayının kaynaklar kısmını incelemenizdir. Böylece, konu ile ilgili daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Bu şekilde, ilginizi çeken çalışmalar yapan akademisyenlere ve dergiler de bulabilirsiniz. Eklemeliyim ki, akademik yayınlar için birtakım kıstaslar var. İncelediğiniz yayının bu kıstasların (atıf sayısı, indeks vb.) neresinde durduğuna bakarak yayının ve içerdiği verilerin geçerliliği, güvenirliliği ve doğruluğu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yine de aklınızda bulunsun, Scholar'da listenen yayınlar elbetteki belirli bir niteliktedir. Fakat bazı yayınlar, erişim için ücret istiyor. Bir üniversitenin imkanlarından yararlanarak ulaşabilirsiniz bu yayınlara ya da akademisyen bir tanıdığınızın yardımıyla. Elbette birtakım "korsan" yollar var ama tasvip etmediğimden bu yöndeki bilgilerimi paylaşmıyorum.
İkinci olarak, üniversitelerin açık öğretim materyallerine göz atmanızı tavsiye ederim.
Üçüncü olarak, üniversitelerde okutulan temel ders kitaplarını edinmenizi önerebilirim. Örneğin, Biyoloji bilimi için "Campbell" oldukça anlaşılır ve bilinir bir kaynaktır. Diğer bilimler için de bu tür kitapların mevcut olduğuna eminim. Bunları araştırmak gerek.
Dördüncü olarak ise, popüler bilim mecralarını inceleyebilirsiniz -ki EA bunlardan birisi. Bilim ve Teknik ve de How It Works gibi dergiler de epey ilgi çekici.
Son olarak, bilimsel metodoloji artı epistemoloji okumaları yapmak size yardımcı olacaktır. Şu bilgi çağında, ancak bilimin yöntemini ve doğru bilginin niteliklerini kavradıktan sonra; etrafımızda uçuşan onca veriyi ayırt edebilmek ve etkili bir şekilde yorumlamak mümkün olacaktır fikrimce. İyi okumalar diliyorum.
269 görüntülenme