Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
8

Bilim nasıl öğrenilir? Biz sıradan insanlar doğru bilimsel veriyi hangi araçları kullanarak öğrenebiliriz?

Araç lazım çünkü genelde 10 siteden 8'i haber sitesi olup yanlış bilgi sunuyor. Geri kalan 2'si de zar zor aktarmış oluyor bilgileri.
1,750 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Ocak
Yusuf Ocak
7K UP
Öğrenciyim; araştırmalar yapıyorum, akademinin kıyısında bulundum

Merhabalar, öncelikle tespitinizi çok haklı bulduğumu belirtmek isterim. Sorunuz ile aynı doğrultuda bir soruyu ben soru&cevap platformunda sormuştum. Yine de bu konuda var olan bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım.

Dediğiniz gibi herhangi bir browser'da anahtar kelimeleri arattığımızda zibilyon tane haber sitesi ve bilimsel nitelikten uzak blog tarzında yazılarla karşılaşıyoruz. Yani bilimsel metodolojiye uygun düşen bilgileri edinmek, yüzeysel bir web araması pek de mümkün olmuyor. Dolayısıyla birtakım araçları kullanmak elzem hale geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu araçlardan ilki ve en geneli "Google Scholar". Scholar'ı akademik bir browser olarak değerlendirmekte beis yok. Anahtar kelimeleri girersiniz ve karşınıza sonuçları getirir ve sonuçlar tamamen akademik yayınlardan oluşmaktadır. Önerim, sonraki adımda, okuduğunuz yayının kaynaklar kısmını incelemenizdir. Böylece, konu ile ilgili daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Bu şekilde, ilginizi çeken çalışmalar yapan akademisyenlere ve dergiler de bulabilirsiniz. Eklemeliyim ki, akademik yayınlar için birtakım kıstaslar var. İncelediğiniz yayının bu kıstasların (atıf sayısı, indeks vb.) neresinde durduğuna bakarak yayının ve içerdiği verilerin geçerliliği, güvenirliliği ve doğruluğu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yine de aklınızda bulunsun, Scholar'da listenen yayınlar elbetteki belirli bir niteliktedir. Fakat bazı yayınlar, erişim için ücret istiyor. Bir üniversitenin imkanlarından yararlanarak ulaşabilirsiniz bu yayınlara ya da akademisyen bir tanıdığınızın yardımıyla. Elbette birtakım "korsan" yollar var ama tasvip etmediğimden bu yöndeki bilgilerimi paylaşmıyorum.

İkinci olarak, üniversitelerin açık öğretim materyallerine göz atmanızı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncü olarak, üniversitelerde okutulan temel ders kitaplarını edinmenizi önerebilirim. Örneğin, Biyoloji bilimi için "Campbell" oldukça anlaşılır ve bilinir bir kaynaktır. Diğer bilimler için de bu tür kitapların mevcut olduğuna eminim. Bunları araştırmak gerek.

Dördüncü olarak ise, popüler bilim mecralarını inceleyebilirsiniz -ki EA bunlardan birisi. Bilim ve Teknik ve de How It Works gibi dergiler de epey ilgi çekici.

Son olarak, bilimsel metodoloji artı epistemoloji okumaları yapmak size yardımcı olacaktır. Şu bilgi çağında, ancak bilimin yöntemini ve doğru bilginin niteliklerini kavradıktan sonra; etrafımızda uçuşan onca veriyi ayırt edebilmek ve etkili bir şekilde yorumlamak mümkün olacaktır fikrimce. İyi okumalar diliyorum.

245 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayberk İnal
Ayberk İnal
1,727 UP
bilim ve araştırmaya merakım var

şuan benim bildiğim en basit ve kolay ulaşıla bilecek kaynak google akademik orada dünyanın birçok üniversitesinin birçok profesörün makale veya tezlerine kolayca ulaşa bilirsin sadece google akademikde değil belgesel kanallarının internet sitelerinden (geneli yurt dışı tabanlı) yada bilim dergilerinden öğrene bilirsin (yurt dışı tabanlı) yardımcı olabildiysem ne mutlu bana başka bir sorunuz olursa çekinmeden tekrardan sorabilirsiniz elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım

376 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close