Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Esra Demiroğlu
Esra Demiroğlu
3,423 UP
Üye
4

İnsanın kişilik gelişiminde sanat mı daha işlevseldir,bilim mi?

Dünyaya bakış açımızı filmler,müzikler,edebiyat mı daha çok etkiliyor yoksa bilimsel gerçekler, öğrenme ve sorgulama odaklı bir eğitim mi?
813 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
127K UP
Skeptik

Elbette ikisi de işlevsel. Fakat soruda "hangisi daha işlevsel" denildiği için birini seçmek zorundayım. Ve bu soru (bana göre) çevreye bağlı. Çevreden kastım kişinin yaşadığı olaylar, deneyimler. Bu nedenle bu sorunun objektif bir cevabının olmadığını düşünüyorum. Bunu belirterek cevap vermeye çalışayım.

Benim için bilimsel gerçeklerin/bilgilerin etkisi (veya işlevselliği) daha fazla. Şu an bilgi sahibi olmadığım konular çok fazla ama önceden çok çok daha fazlaydı. Yani şu an 10 üzerinden 1 biliyorsam önceden bu 10 üzerinden -5'ti. O zamanlar bilmemekle kalmıyordum birde üstüne yanlış bilgiyle doluydum. Bundan dolayı eksilerdeydim.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonraları yavaş yavaş öğrenmeye, araştırmaya, sorgulamaya geçtim. Ve o eski "Ben"e göre o kadar fazla şey öğrendim ki bu bende bir "şok" etkisi yarattı. Çünkü ne kadar yanlış bilgi öğrendiğimi görünce (sürekli mavi hapı seçtiğimi fark edince) çok sinirlendim, çok üzüldüm.

Bunun bir günde olmadığını eklemek istiyorum çünkü insan âdeta eski bildiklerine (halihazırda öğrendiği bilgilere) sürekli torpil geçmeye programlanmış. Bende de doğal olarak bu vardı, yani bu bir süreç sonunda gerçekleşti.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum kişiliğimi, düşünce şeklimi çok fazla etkiledi. Şu an bilgilere karşı (istisnasız her bilgiye) çok şüpheci bakıyorum. Her bilgiye hemen inanmıyorum veya her denilene. Hatta bazı durumlarda doğruluğundan neredeyse %100 emin olduğum bir bilgide bile kendime engel olamıyorum (bu bazen beni korkutuyor açıkçası). Üstünde tekrar duruyorum. Çünkü bu elimde değil ben bunu kandırılarak yaşadım, deneyimledim.

Bu yüzden sorunun cevabının kişinin yaşadığı deneyime bağlı olduğunu düşünüyorum. Mesela bir anlığına tam tersini düşünelim: Doğumumdan beri bana gerçek bilgiler veriliyor olunsun. Daima bilimsel bilgilerle, şüpheci bakış açısıyla büyütülseydim ne olurdu? İleride öğreneceğim yeni bir bilimsel bilginin benim kişiliğime etkisi bu denli fazla olur muydu? Diğer örnekteki gibi bir aydınlanma yaşar mıydım? Sanmıyorum. Öğrendiğim yeni bilgiler sadece beni geliştirirdi. Benim kişiliğime yine etki ederdi fakat diğer örnekteki kadar değil, bu kadar çok değil.

Aynı şekilde bilimsel bilgiyle, gerçeklerle, sorgulamanın pekiştirildiği bir eğitim modeliyle büyütülen bir kişinin ileride sanat, film, müzik gibi daha çok soyut konuların yoğun işlenildiği konular hakkında bilgilenmesi -yeni şeyler- öğrenmesi sanıyorum ki bu kişinin düşünce şekline daha fazla etki ederdi. Bence benim yaşadığıma benzer bir AHA! etkisi yaşardı.

Dediğim gibi benim için bilimsel bilgiler etkili oldu fakat başkası için bambaşka şeyler etkili olabilir.

165 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlkin Qurbanov
İlkin Qurbanov
1,274 UP
Amatör olarak psikoloji ve sosyolojiyle ilgileniyorum.

Aslında ikiside. Burdaki konu kişinin kişiliğini hangi açıdan geliştirmek istemesiyle alakalıdır. Sorunuza biraz daha farklı bir bakıç açısıyla cevap vereceğim. Kişilik gelişimi aslında popüler kültürün lanse ettiğinin aksine tekil bir durum değildir.

Kişilik gelişimi S.Freuda ve Eriksona göre:

Tüm Reklamları Kapat

Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde tutarlı olarak gösterdiği kişilik özelliklerinin oluşumudur. Bu kuram bireyin bilişsel etkinlikleriyle ilişkili olup, insan davranışlarının bilinçten öte, bilinç altı ile ilişkili olduğunu vurgular.

Hepimizin bildiği üzere İQ (Bilişsel Zeka) EQ (Duygusal Zeka) mevcuttur. Bunların her ikisininde gelişimini kişilik gelişimine dahil etmek mümkündür. Asıl soru insanın hangi alanda kendini geliştirmeyi daha çok istemesidir. Her ikisinide kişilik gelişimine dahil etmek mümkündür. Aralarında herhangi bir kısas yapılması doğru bir kısas değil, sosyal normlara göre yapılmış bir kısas olacaktır ve kültürden kültüre değişkenlik gösterecektir.

176 görüntülenme

Kaynaklar

  1. https://acikders.ankara.edu.tr. Kişilik Gelişimi S.freud E.erikson. (19 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close