Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Kus
Abdullah Kus
50K UP
Üye 22 Kasım 2021
0

Her şeyin bir başlangıcı var mıdır?

bu soruyu birçok yaratılışçı kesim sormaktadır. her şeyin bir başlangıcı var mıdır? eğer varsa bu nedir, nasıldır?
1,097 görüntülenme
Her şeyin bir başlangıcı var mıdır?
Her şeyin bir başlangıcı var mıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Otaku Sama
Sosyal Bilgiler Öğretmeniyim. Bilim-sever biriyim 24 Kasım 2021

Her şeyin bir başlangıcı olduğu muhakkak. Fakat başlangıçtan kastımızın ne olduğu esas soru olmalı. Büyük patlama bir başlangıç kabul edilebilir. Ama ondan onca ne vardı diye sormak anlamını kaybediyor. https://evrimagaci.org/buyuk-patlamadan-once-ne-vardi-evren-baslamadan-once-neler-oldu-7999

Buradaki yazıdan detaylı bilgi alabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Stephanie Pappas. Büyük Patlama'dan Önce.... (24 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2021. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/ | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Shiki Granbell
Gözlemci 24 Kasım 2021

Her şeyin başlangıcı ile ilgili olan bilgimiz kısıtlı. Evrenimizin başlangıcının büyük patlama ile gerçekleştiğini öne sürüyoruz, ancak gelecekteki bilgi haznemiz bu bulguyu yalanlayabilir. Başlangıç denilen şey bir tekerrür demektir. Başlangıcı sağlayanın da bir başlangıca ihtiyacı vardır. Bu da sonsuz gerileme problemidir. Bu önermenin sonucunda ise elimizde sonsuzluk bilgisi kalır, sonsuzluk ise bilincimizin algı düzeyini aşmakta bulunduğundan bunu asla öğrenemeyeceğiz.

Eğer bunu minimum olgular içerisine indirgeyecek olursak, varlığımızın bir başlangıç-son döngüsüne bağlı olduğunu söyleyebiliriz. "her şey" gibi tümevarımsal terimler bizim varlık değerlerimiz dolayısıyla radikal yargılar getirilmesi olanaksız olan bir önermedir. Dolayısıyla "her şey" değilde, "bilinebilecek şeyler" doğrultusunda yorum yapmak daha entelektüel olacaktır.

İnsanlar başlangıç sorusuna yanıt veremeyip, sonsuzluğu kavrayamadıkları için "Tanrı" inanışına sığınırlar. Bu tanrı korkusundan öte olarak, bildiğini sanma ve kendini tatmin etme yöntemidir. Her şeyin başlangıcı tanrı olsa bile tanrının bilinemezliği sebebiyle, her başlangıca tanrı kılıfı giydirmek bilgisizliktir.

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıcı bilmiyorsak, sonu nasıl bilebiliyoruz? Başlangıç ve son aslında aynı şeylerdir. Başlangıç sonu, son da başlangıcı getirir. Sonu bilmek ise bilinebilen olgular içerisindedir. Örneğin Evrenimiz, geleceği bilmek mümkün değildir bu sebeple bizler sadece gerçekleşen ve gerçekleştiğine inandığımız olgular üzerinden hesaplamalar sayesinde bir sonuca varabiliyoruz. Bu da genelleme değil, varlığımızın temsilcisidir. Başka bir deyişle başlangıcı bilseydik son hakkındaki hesaplamalarımız daha farklı olacaktı, dolayısıyla son hakkımızdaki bilgimiz gerçekçelendirilmiş doğru inançtır.

177 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close