Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
3

Tekrar şarj edilebilen piller nasıl çalışır?

2,433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Semy Clerk
Semy Clerk
38K UP
Yalnızca Anlamak

Kullanılan şarjlı piller ters elektrik akımı ile kimyasal reaksiyon tersine çevrilip bu sayede yeniden kullanım sağlarlar. Şarjlı pillerin, en çok bilinen türleri nikel-kadmiyum, nikel-metal hidrit, kurşun asit, lityum polimer (Li-Po) ve lityum iyon (Li-Ion) pillerdir.

Örneğin: Nikel-kadmiyum (Ni-Cd) pillerde, pil harcanırken Cd(OH)2 ve Ni(OH)2 oluşur. Ancak pil tekrar şarj edildiğinde bunlar başlangıçtaki hallerine (Cd ve NiOH) geri dönerler. Tek kullanımlık piller ters tepkime verebilirler ancak, şarj edilmeleri uygun değildir.

Tüm Reklamları Kapat

437 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kimyaevi. Tekrar Şarj Edilebilen Pillerin Çalışma Prensibi Nedir?. (23 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2021. Alındığı Yer: Kimyaevi | Arşiv Bağlantısı
  2. İşte Kırtasiye. Pillerin İlginç Dünyası. (23 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2021. Alındığı Yer: İşte Kırtasiye | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berkay Bölükbaşı
Elektrik-Elektronik Mühendisi

Şarj edilebilir pillerin çalışma prensibi tersinir kimyasal reaksiyonlara dayanmaktadır. Örneğin bir telefonu ele alırsak telefon içerisinde bataryanın eksi ucundan artı ucuna telefon çalışır durumdayken elektron akışı gerçekleşir. Eksi uçta yeterli elektron kalmadığında, elektronlar iletken üzerinde elektrik alan oluşturamayacağı için elektrik enerjisinin ilerleyebileciği bir yol olmayacaktır. Böylelikle batarya boşalmış duruma geçecektir. Ve bizim bataryayı tekrar kullanılır hale getirebilmemiz için bataryanın eksi tarafını(anot ucunu) elektron yüklememiz gerekecektir. Yani başka bir deyişle pozitif uçta biriken elektronları eksi uca geri çekmemiz gerekir. Bunu ise telefonumuzu prizlere bağlayarak gerçekleştiriyoruz. Telefonun bataryasının eksi ucuna pozitif voltaj uyguladığımızda, bataryanın pozitif kısmındaki elektronlar eksi uca geri gelirken, bataryanjn kendi içinde pozitif olarak adlandırdığımız kısmın potansiyel farkı(voltu) şarj aletinden küçük kalacağından, prizden gelen akımı depolar.(Akım ile elektronlar birbirlerine ters yönde akar). Böylelikle telefonumuz tekrar enerji depolamış olur.[2]

330 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. A. Serway. Fizik 2 - Elektrik Ve Manyetizma-Işık Ve Optik: Fen Ve Mühendislik İçin. ISBN: 9789758624089.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close