Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Utku Derin
Üye
3

Korkunun mide kaslarında, engellenme ya da saldırganlığın ise boyun ve omuz kaslarında gerilmeye sebep olmasının sebebi nedir?

Davranış bilimleri ders notunda böyle bir bilgi ile karşılaştım. Bunun sebebini merak ettim.
527 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Korku parasempatik sinirleri uyararak kan akışının kalp ve bacak kasları gibi kaslara daha iyi ulaşacak şekilde hızlanmasını sağlıyor.

Parasempatik sinirlerin mideye giden kanı azaltması mide kaslarının hareketinin yavaşlaması ve kan dolaşımı ile sağlanan oksijeni getirip karbondioksiti toplama ve laktik asitin çözülmesini de yavaşlattığından midede kasılma oluşuyor. Ama kalbinizin hızlı çalışması ve bacak kaslarınıza giden kanla kaçma eyylemi için uygun kondüsyonda oluyorsunuz.

Kaçamayıp engellenir ve savaşma pozisyonunda kalırsanız boyunuzu daha büyük göstermek, omuzlarınızı daha geniş ve heybetli göstermek için boyun, omuz ve sırt kaslarını germeniz gerekir. Kavga sırasında kendisini daha büyük göstermek için boynunu dikleştirip kanatlarını açan Chlamydosaurus'u veya kavga eden horozları düşünün.

Tüm Reklamları Kapat

Kavga sırasında boynunu büyük göstermek için kanatlarını açan Chlamydosaurus
Kavga sırasında boynunu büyük göstermek için kanatlarını açan Chlamydosaurus
Wikipedia
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nisanur Dırama
Nisanur Dırama
3,287 UP
Öğrenci

Korku, heyecan veya tehlikeli durumlarda adrenalin salgılanır. Ve bu "kaç ya da savaş" tepkisini doğurur.

Bu yüzden nabız artar, kaslardaki damarlar genişler ve böylece kaslara daha fazla enerji gider. Ve kasılmalar veya gerilmeler meydana gelebilir.

Otonom sinir sistemi bizi hayatta tutan sinir sistemidir. Bunun bölümlerinden olan Sempatik sistem vücudu tetikte tutarak böbrek üstü bezlerinde adrenalin salgılanmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir bölümü olan Enterik sistem ise tüm sindirim sistemini kapsar. Ayrıca serotonin ve dopamin gibi kimyasalları salgılar.

Stresli olduğumuz durumlarda Sempatik sistem çalışır. Yani Enterik sistem yerine Sempatik sistem harakete geçer ve sindirim yavaşladığı için sindirim sistemi hassaslaşır.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tuğçe Aydın. Sempatik Ve Parasempatik Sistemin Kaygı Bozukluğundaki Işlevi Nedir?. (26 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2021. Alındığı Yer: Evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağlayan Taybal. Adrenalin Hormonu Nedir?. (30 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2021. Alındığı Yer: Sinirbilim | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close