Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seda Koç
Üye
2

Dikkat eksikliğinin (DEHB/ADHD) evrimsel kökenleri neler olabilir?

Avcı-çiftçi hipotezine göre, hyperfocus özelliği taşıyan bireylerin avcı-toplayıcı toplumda öne çıkması mantıklı geliyor. Ama geri kalan DEHB belirtilerinin hayatta kalmaya nasıl bir katkısı olabilir çok da oturmadı kafamda :)
1,025 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Köyünden Yeni Gelmiş Üye

Konu hakkında özel bilgim yok ama soru ''olabilir?'' şeklinde sorulduğundan görüş belirtebilirim. Bu yazdıklarım dikkat eksikliğinin avantajları ile ilgili değildir.

Evrim hakkında(hatta doğa ve insanlık hakkında) kafa yorulurken düşülen en büyük hata sistemin çok kusursuz ve formüle edilebilir şekilde düşünülmesidir. Cansız maddeler için(özellikle çok büyük ve çok küçük ölçektekiler) hesaplanabilirlik daha kolay olsa da canlılar için büyük bir kaos söz konusudur.

Evrimsel süreçte de hep avantajlı genler(özellikle ilk aklımıza gelenler) soylarını sürdürebilmek zorunda değildir. Genellikle biriken mutasyonların pek çoğu zararlı olabilir. Bireyin sahip olduğu mutasyonları +/- şeklinde değerlendirip onun soyunu sürdürme konusunda avantajlı olduğunu düşünebiliriz. Gene de soyunu devam ettirip ettirememesi bir olasılıktır ve genlerinin avantajının ötesinde değişkenlerde söz konusudur.

Tüm Reklamları Kapat

Konu insan olduğunda işler iyice karmaşıklaşır. Tamamen yanlış yöntemlerle bile hayat mücadelesi veren insan gruplarının soylarını devam ettirebildiğini görebilirsiniz. Bazı kültürler aslında zararı olmayan pek çok yiyeceği yasaklamıştır düşününce bunun bir dezavantaj yaratması beklenebilir. 200 sene öncesine kadar tıpta kullanılan çoğu yöntem kişiye hiçbir müdahale yapmamaktan daha ölümcüldü. Bugün bazı köylerde kullanılan hayvancılık ve tarım yöntemlerinin çoğu, konu hakkında hiçbir bilgisi olmayanın Youtube'dan öğrene öğrene yapabileceğinden daha verimsizdir. Şu örnekleri sabaha kadar devam ettirebilirim...

Sonuç? İnsan türü çok çok yüksek uyum sağlama yeteneğine sahip. Gerek fiziksel gerek zeka konusundaki avantajları geriye kalan pek çok dezavantajı yok ediyor. Bugün biz ''iyi yaşamak'' üzerine inşa edilmiş bir dünya algısına sahibiz. Okullara gitmek, sıralara oturmak, üstlerimizin gözüne girmek, para kazanmak, kıyafet seçmek, film izlemek, sosyalleşmek... Lakin düşünsenize bu eşiği sadece üreyene kadar hayatta kalabilmeye kadar düşürsek? Ya da geriye bir kaç üremeyi başarmış çocuk bırakabilmek? Dikkat eksikliği genetikse, bu sıkıntıya sahip kişilerin bir kısmının bunu başarabilmesini engelleyecek kadar dezavantaj yaratıyor mu? Bir ihtimal dezavantaj yaratmıyor bile olabilir. Çevremden gözlemlediğim kişilerin sıkıntıları daha çok bu döneme özgü şartlarla ilgili. Öğrenmekten çok uygulama önemli olduğu noktada(özellikle de bir ürün bandında işçilik değil de avcı toplayıcıların ki gibi çok çeşitli işlerin yapılması gerekiyorsa) bence bir dezavantajları yok.

267 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Batuhan Kılıç
Dehb’li insanım

Dehb’li bir birey olarak avcı toplayıcı zamandaki avantajın aşırı odaklanmadan ziyade odaklanmama olduğunu düşünüyorum.

Gözlemim şu ki; “Normal” insanlar göz göze bakıp karşılıklı konuşurken beyinleri, etraflarında olup bitenleri işlemiyor. Odağı karşısındaki kişide ve konuşulanlarda kalıyor. “Dikkati dağınık” birey ise bu sırada yukarıdan uçan kuşun hızlıca yön değiştirmesini farkediyor. Veya görüş açısının sınırlarındaki bir gölge geçişini farkediyor. Veya düşük tonda dahi olsa yeni ortaya çıkan bir sesi farkediyoruz ve bu bilgi beyinde işleniyor.

Sıradanlığı bozan detaylar bizim beynimizde bir uyaran olarak ortaya çıkıyor. Bu sırada konuşmadan kopabiliyor, ilgisiz görünebiliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Avcı-toplayıcılığa gelirsek bunun avantajlarını zıpkınla avlandığım zamanlarda farkedebiliyorum. Görüşümün sınırlarındaki veya gözümün odağında olmayan ufak bir parıldamayı veya hareketi yakalayabiliyorum. Balığı bulmamı kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra kamufle olan ahtapot kalamar gibi canlıları uzak mesafelerden fark edebiliyorum. Sıradışılığı gözüm seçiyor.

Sudan çıkıp karaya geldiğimizde sanırım aynı şey ağaçtaki elmayı farketmede de işe yarardı. Örneğin yemyeşil uzun otların olduğu bir yerde yenilebilir olan otları bulma konusunda da zorluk çekmiyorum.

Avlanma, toplama, tehlikeyi farketme konularında “dikkat eksikliği” bir eksiklikten ziyade avantaj olarak görünüyor.

Fakat modern dünyada, şehirlerde, tehlikeyi farketme konusu karşıdan karşıya geçerken trafiği kontrol etmekten öteye gitmiyor. Toplayıcılık ise market sepetini doldurmakla sınırlı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu robotik şartlarda Dehb bir bozukluk olarak algılanıyor. Verimsizleşiyor.

Geniş spektrumda dikkat ve bir miktar tehlike içeren meslekler Dehb li bireylerin konfor alanı olabilir. Sıkılmadan verimli olabilirler eklemesini de yapmak isterim

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close