Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eren Kaya
Üye
1

Doğru, insanın bulunduğu yere göre değişir mi?

2,449 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Doğru yanlış, iyi kötü, güzel çirkin gibi rölatif deneyimlenen olgular, tamamen insan kognisyon üretimi yapay değerlerdir. İnsan kendi faydası merkezli düşündüğü için, bu odakta iyi kötü doğru yanlış güzel çirkin tanımlamalarına ihtiyaç duydu. İşlevsel ve anlam için önemli tabii ki bu kavramlar. Ancak bir yere kadar.

En çarpıcı ve geçerli örnek ile bakarsak, avcı toplayıcı bireylerde, gasp eden, başka topluluklardaki bireylere tecavüz eden, çalan genler aktarıldı. Mağarasında sakin oturanlar elendi. Ya da yaşamda kalmayla ilgili tehdit altında olan kişinin eylemleri, sıradan zamandaki halindeki kriterler ile değerlendirilebilir mi... Eğitim düzeyine bağlı bile kişinin yaklaşım biçimi ve faaliyetlerinde otomatik öngörüler oluşur ve bu hiyerarşiye uygun beklentiler oluştururuz.

Sosyal doğru yanlışları şartlar belirler. Kişinin bireysel doğru yanlışlarını da yaşam şekli ve şartlar etkiler ve değiştirir sürekli olarak. Aynı birey dürtüleri arttığında farklı, tatmin iken farklı davranış biçimlerine girer.

Tüm Reklamları Kapat

Değerler anlamında doğru yanlışları da daha çok kültür gelenek belirliyor. Zamana ve bilinç gelişimine göre onlar da değişiyor. Bir zamanlar kölelik yasal ve doğru iken, artık yasak ve yanlış.

744 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kavramlar biraz karışmış: iyi (right) ve kötü (wrong) ahlak yasaları ile belirlenir (Ahlak felsefesi). Doğru (true) ve yanlış (false) pozitif bilim ve rasyonel düşünme ile belirlenir (pozitivizm, bilim felsefesi).

Gerçeklik (reality) ve doğruluk/hakikat (thruth) ise neoklasik felsefe, rasyonalizm gibi felsefelerde karşımıza çıkar. Doğuruluk (hakikat) ve gerçeklik arasında da şöyle bir fark gözlenir: gerçek zihnimize bağlı olmadan da varolan, doğruluk ise gerçekliğin zihnimizdeki algıyla uyumlu biçimde vardığı yargıdır.

Doğru değişir. Pozitif bilimlerde yapılan deneylerde örneğin suyun kaynama noktası 1 Atmosfer basınçta 100 C derece doğruyken Atmosfer basıncının azaldığı yerde kaynama noktası 100 C derece olduğu doğru değildir .. gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Ahlaki veya etik açıdan doğru olan (right) da toplumun ahlak kuralları veya yaşanılan zamanın değer yargılarına göre değişir. Örneğin savaşta toplumun erkeklerin çoğunu kaybettiği dönemde bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesini o zamanın ahlak kuralları doğru bulurken bugünün ahlak kuralları bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesini yanlış (wrong) olarak kabul eder.

Doğruluk / hakikat da değişebilir. Kişinin bilgisi, tecrübesi, algısı zamanla değişeceğinden gerçekliği algılaması da değişiklik gösterebilir. Misal günümüzde post-truth olarak nitelendirilen dönemde politik liderlerin aleni yalanları kalabalık kitleler tarafından hakikat/doğruluk olarak görülüp kabul edilmektedir. Ya da fiziksel bir örnek. Kuantum fiziği bir gerçektir. Kuantumun varlığı deneylerle doğrulanmıştır. Ama bizim bedensel algılarımızla uyum göstermediğinden doğruluğunu idrak edemeyiz, yani hakikat diyemiyoruz.

284 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close