Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Görkem Koç
Üye
5

Neden mevcut hayvanların birçoğunun dış görünüşünde simetri/simetriye yakın olma durumu mevcut? Tamamen asimetrik olan bir hayvan var mıdır?

Evrim ağacı podcast'lerini dinlerken birden aklıma gelen bir konuyu sormak istiyorum. Bir süre üzerine düşündüm ancak aksi bir örnek bulamadım. Başlıkta belirttiğim gibi neden hayvanların çok büyük bir kısmında (dış görünüşe şekilsel olarak baktığımızda) bir simetri mevcur? Bunun evrimsel avantajı var mıdır, varsa nedir?
305 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Esasen omurgalılar ve bazı diğer gruplar, sindirim sistemi etrafında gelişen canlılar. Gene temelde çevre basıncını dengelemeye çalışan bedenlerin belli bir simetrik kesite sahip olması gerekiyor. İlk ortak atadaki belirleyici unsur bu olmalı. Zamanla simetriyi pek bozmadan ilerlenmiştir. Mide, bedenin sol tarafında olduğuna göre, gün içinde belli bir kütle asimetrisi.

Simetri ve hareket arasında tavuk-yumurta tarzı bir ilişki var muhtemelen. Birbirlerini desteklemişler, ancak biri diğerini tam olarak belirlememiş.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz yıldızının ait olduğu grup bile larva aşamasında bilateral simetriye sahip. Dil balığı gibi sonradan kamuflaj için simetriyi feda eden türler var. Lemur ve bazı yılan türlerinde yana doğru hareket söz konusu. Bizler ve başka canlılarda dominant el/bacak bulunması, simetriyi kısmen zorlayan bir özellik. Deniz kaplumbağası, yunus, kanguru gibi örnekler dışındaki düz hareketlerin çoğu da bedenin asimetrik konumlar arasındaki geçişinden (kıvrılma) oluşuyor. Kıvrılma, bu soruya mecburiyetten bulunan ideal olmayan bir çözüm, ki kara memelilerine kadar gelmiş. Mürekkep balıkları süzülerek daha iyi bir çözüme ulaşmış mesela. Yassı vatozlar ve ironik şekilde karadaki koşma hareketlerini suya uyarlayan memeliler de doğru yolu bulmuşlar. Simetri, hızlı hareket için gerekli, ancak yeterli olmayan bir koşul gibi duruyor."

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru
Orijinal Soru: Neden hayvanların neredeyse hepsinin görünüşü simetrik?

Doğada simetrik canlılar olduğu gibi asimetrik olanlar da vardır. Biz simetrik olanların üzerinde duracak olursak; önce kendi vücudumuzdan başlayalım. Dış görünüşümüz %100 olmasa da simetriye yakındır(iç organlar için bu söz konusu değildir, çünkü simetri bu bölgede bir avantaj yaratmıyor). Bunun en temel nedeni; simetrinin getirdiği avantajlar. Bacaklarımız simetri olmasa, koşmayı bırakın, düzgün bile yürüyemeyiz. Kollarımız ve ellerimiz düzgün koordinasyon sağlayamaz. Yüzümüzdeki duyu organları simetri olmasaydı, özellikle geçmişte, avcılara karşı dezavantajlı olurduk.

Sonuç olarak, simetri pek çok tür üzerinde, çok baskın bir seçilim baskısı oluşturmuştur. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Canlılarda Neden Simetri Vardır? Asimetrik Canlılar Var Mıdır? Simetri Nasıl Sağlanır?. (6 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close