Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Can Yıldız
Üye
1

Yıldızların küre şekli, uzayda rahat hareket edebilmeleri açısından en uygun şekildir, denilebilir mi?

0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Aras
Özgür Aras
33K UP
Fizikçi, Yazılımcı ve Felsefeci

Evrendeki atomdan yıldızlara tüm sistemlerin küre şeklinde olmalarının sebebi ne sürtünme ne de yer çekimidir. Evrende tüm sistemler potansiyel enerjilerini minimumda tutmak isterler. Bu hem entropinin olası sonuçlarını minimuma indirir hem de sistemin iç enerjisinin minimumnda kalmasını sağlar.

Örnek olarak küre şeklindeki bir cismin tüm noktaları ağırlık merkezine eşit uzaklıkta olduğundan sistemin toplam potansiyel enerjisi diğer tüm durumlardan daha azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu prensip büyük cisimlerden atomlara kadar her yerde geçerlidir. Herhangi bir su akıntısının dağın tepesinden geçtiğini göremezsiniz. Tüm ırmaklar dağlar ve tepeler arasındaki en aşağı mesafeyi takip ederek hedefine ulaşır.

Hatta olayı daha da ileri götürüp yer çekiminin sebebini bile buna bağlayabiliriz. Herhangi bir yükseklikteki cismin potansiyel enerjisi, yeryüzüne yakın olduğu noktaya göre daha yüksektir ve sistem bu enerjisini minimumda tutmak ister. Bu nedenle aşağıya doğru hareket eder. İşte bu enerji farkından dolayı oluşan etki yer çekimi kuvveti olarak formüle edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer örnek olarak dolu pili verebiliriz. Zaten potansiyel farkı terimi de buradan türemiştir. Dolu pil ile boş pil arasındaki tek fark, sistemin elektriksel potansiyel enerjisinin maksimumda bulunmasıdır. Pil bittikçe bu potansiyel azalır ve pil çalışmaz olur.

Bir diğer uç örnek olarak sabah uyanmak istemememiz olabilir :) Çünkü uyandığımızda potansiyel enerjimizi yükselteceğimiz için sistem potansiyeli minimumda tutmak isteyeceğinden uyanmak zor gelir. Fakat biz entropi karşıtı varlıklar olarak potansiyelimizi yükseltmek zorunda hissederiz kendimizi :)

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sciencedirect.com. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. The Nature Of Order. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdulkadir K
Abdulkadir K
10K UP
Yıldızların amaçsız olduğunu düşünen biri

Uzayda bulunan her cisim şekli her ne olursa olsun, uzayın vakum ortamı nedeniyle uzayda "rahat" hareket edebilecektir. Yeryüzünde atmosfer basıncı sebebiyle, cisimler hareket ettikçe çarpan hava molekülleri, hareket ermeyi zorlaştıracaktır. Uzayda çarpacak pek molekül vs. olmadığından, şekli her ne olursa olsun cisimler rahat hareket ederler.

Herhalde kastedilen az miktarda moleküle karşı da en uygun şeklin küre olup olmadığı. Buna verilecek en iyi cevap aerobik cisimlerin pek de küreye benzemediği olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızların ve evrendeki diğer cisimlerin ekseriyetinin kabaca küre olmasının nedeni rahat hareket edebilmek değildir tabiki. Kütle çekimin etkisidir. Yıldızların küre şekli, kütle çekiminin bir sonucudur, uzayda rahat hareket edebilmelerinin nedeni değildir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedi. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Tubitak. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Ekşi Sözlük. (7 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close