Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Primatların ilk atası kimdir ?

(Bu konuları daha yeni araştırıyorum yaşım 15 terim hatası yaparsam kusura bakmayın) internette araştırırken hiç bulamadım sanırım yanlış kelimeleri yazıyorum hep karşıma homo habilis veya afarensis çıkıyor bundan daha önce ilk atalar kim ? sorum bu.
356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf 266
Yusuf 266
35K UP
Araştıran Birisi

İlk primat Purgatorius adındaki bir türdür.

"Evrimsel süreçte primatların ya en yakın kuzeni, ya da en en son atası olduğu düşünülen canlı grubu, plesiadapiformes olarak bilinen bir taksonomik takımdır. 65-55 milyon yıl önce yaşayan bu takım, günümüz kemirgenlerine oldukça benzer yapılı; ancak primatların bazı vücut özelliklerinin de öncüllerini taşıyan, çok net geçiş türlerini bünyesinde barındıran bir gruptur."

Purgotarius ise bu grup ile primatların olası son ortak atasıdır. Konu hakkında daha detaylı bilginin bulunduğu bir makaleyi kaynak kısmına ekledim.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. Türkoğlu. İlk Primat: Purgatorius. (2 Mart 2015). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Vikipedia, et al. Purgatorius. (30 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2021. Alındığı Yer: Vikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Alperen Mercan
Popüler bilim meraklısı

"Primatların ilk atası" derken en erken primata (Primates) değindiğinizi varsayarak, bunun ilk olarak neye primat diyeceğimizle ilgili olduğunu belirteyim. Eski ve yeni çeşitli sınıflandırmalar vardır ve kimisi plesiadapiformları [Plesiadapiformes; fosilleri Paleosen'den üst Eosen'e değin bilinen bir eteneli memeli (Placentalia) kladıdır] Primates takımına dahil ederken, kimisi onları ayrı ve daha temel (kök) bir dal olarak varsayar.[1] Plesiadapiformları primat olarak sayacaksak, bilinen en eskin primatın Kuzey Amerika'nın Paleosen (~ 66-56 myö) tortullarında bulunan Purgatorius olduğu söylenebilir; bunun yanında yaklaşık olarak aynı yaşta ve olasılıkla aynı familyadan bir cins daha bulunur: Ursolestes.[2] Eğer plesiadapiformları primatlara göre temel bir dal olarak sayacaksak, bu durumda en erken primatlar Kuzey Afrika'nın Paleosen yaşlı tabakalarından bilinen Altiatlasius[3] ve Asya ve Kuzey Amerika'dan bilinen Teilhardina'dır.[4]

Kaynaklar

  1. Silcox et al., et al. (2017). The Evolutionary Radiation Of Plesiadapiforms. Evolutionary Anthropology, sf: 74-94. doi: 10.1002/evan.21526. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. P. W. Mantilla, et al. (2021). Earliest Palaeocene Purgatoriids And The Initial Radiation Of Stem Primates. Royal Society Open Science. doi: 10.1098/rsos.210050. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Godinot. (2015). Fossil Record Of The Primates From The Paleocene To The Oligocene. Handbook of Paleoanthropology, sf: 1137-1259. doi: 10.1007/978-3-642-39979-4_68. | Arşiv Bağlantısı
  4. X. Ni, et al. (2004). A Euprimate Skull From The Early Eocene Of China. Nature, sf: 65-68. doi: 10.1038/nature02126. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close