Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

Ses tanıma sistemi nasıl çalışır?

Örnek mercedeslerdeki sesli sistem
389 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Musa Gül
Musa Gül
1,002 UP
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

Merhaba,

Ses işleme alanının dışında kelime işleme alanını kullanarak yapmış olduğum tez(Static Malware Detection Using RNN on Portable Executables) ve makine öğrenimi alanındaki tecrübelerim ile bunu size özetlemeye çalışacağım.

Bir yapay zekanın istenileni bulabilmesi için önce onu tanıyor olması gerekir. Tam da bu noktada makine öğrenimi kavramı ortaya çıkar. İşte bu nedenle, bir makinenin önce istenileni öğrenmesi onu tanıması gerekir ancak bu tanıma işlemini bilgisayar sistemleri, bizdeki tanıma işlemlerini gerçekleştiren dokunma, görme, koklama vd. gibi fonksiyonlarımız yerine kendisinin duyu organları olan Binary (İkilik Sistem) ile yapar. Nasıl mı? Hemen örnek verelim;

Tüm Reklamları Kapat

Örnek verecek olursak arabaya bindiğinizi ve sesinizi tanıtmak istediğinizi düşünün. Tuşa bastınız ve size "Merhaba" kelimesini söylemenizi istedi. Merhaba dediğinizde bu sesin öncelikle frekansını, dalga boyunu ve var ise başka bir çok parametresini kelime işleme mimarilerinde olduğu gibi vektörler haline dönüştürür. Bunları 0 ve 1'ler halinde üzerinde bulunduğu bilgisayarda bir veri setine aktarır. Bu makine öğrenimi kısmıdır, bir kaç farklı kelime "Merhaba", "Günaydın", "Bu gün hava nasıl?" gibi birden çok kelime kullanılmasının temel nedeni, sapmaları ve gürültü oranını ortaya çıkarmaktır. Sapma ve Gürültü nedir bundan bahsedelim; Sapma ve Gürültü basit tabirle 20 kez "Günaydın" dediğinizde her birinin birbirinden farklı olması sapma, her birinin anlaşılabilirlik oranı ise Gürültü olarak adledilebilir. Bu oranın belirlenmesinin nedeni ise siz arabaya binerek "Merhaba" dediğinizde gürültü ve sapma değeri olmaz ise, yapay zeka ilk kayıttaki söylediğinizin %100 aynısını söylemenizi ve sesinizin aynı frekans ve dalga boyuna var ise diğer parametlere sahip olmasını bekleyecektir. İşte bu yüzden yapay zeka, sapma ve gürültü oranlarını da ekleyerek bir kaç farklı kelimeden sesinizin 0 ve 1'lerini oluşturur.

Sonrası mı? Sonrası çok basit. Bir sonraki arabaya binişinizde Merhaba dediğinizde yapay zeka, gelen sesin frekans, dalga boyu ve var ise diğer parametrelerine bakar ve mevcuttaki veri setinde bulunan 0 ve 1'ler ile uyuyor ve sapma ve gürültü oranları ile uyumlu ise "Geldi yine bizim homosapiens diyerek" sesinizi tanımış olur.

Umarım basit bir dille anlatabilmişimdir, detaylı metot, teknik ve yöntemlere ihtiyacınız olur ise;

Word2Vec, LSTM, RNN, Word Embedding; CBOW, Skip-Gram kelimelerini araştırabilirsiniz ya da iletişime geçerek yaptığım tezin detaylarını görebileceğiniz sunuma ulaşmanızı sağlayabilirim.

İyi çalışmalar dilerim.

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kanishka Rao, Has¸im Sak, Rohit Prabhavalkar, et al. (2021). Exploring Architectures, Data And Units For Streaming End-To-End Speech Recognition With Rnn-Transducer. IEEE. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close