Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Tür içinde kromozom sayısı farklı olan bireyler kısır oluyorsa ortak atadan kromozom sayısı farklı yeni türler nasıl evrimleşti ?

Insanlarda 46 kromozomdan az veya fazla kromozoma sahip olan bireyler üreme yetisine sahip olmazken , şempanze ile insanların ortak atası kromozom sayısı farklı olan bu iki türe nasıl evrildi?
234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Hayır, hepsi kısır olmuyor. Mayoz kusursuz değildir. 64 kromozomlu at ve 62 kromozomlu eşekten doğan katırların bile kısır olmadıkları örnekler mevcuttur.

"Kimi zaman 63 kromozom, 32'ye 31 kromozom şeklinde ikiye bölünebilmekte, dolayısıyla katırların 32 kromozomlu gametleri atların 32 kromozomlu gametleriyle; katırların 31 kromozomlu gametleri eşeklerin 31 kromozomlu gametleriyle birleşebilmekte ve sağlıklı yavrular verebilmektedir."[1]

Tüm Reklamları Kapat

İnsan soy hattındaki kromozom kaynaşmasına gelecek olursak 1 kaynaşma olduğunda zaten 48 kromozomdan 46 kromozoma düşüyor.

"Kromozomlardan söz ederken çift halinde bulundukları durumdan değil, tekil hallerinden söz ederiz. Yani insanlar için 22 otozomal kromozom ve 1 cinsiyet kromozomu (veya şempanzelerde 23 otozomal kromozom ve 1 cinsiyet kromozomu) üzerinden sayarız. Çünkü kromozom denen şey budur. Kromozomlar, bölünme sırasında kendilerini kopyaladıklarında birer çifte dönüşürler (ve o zaman 46 veya 48 kromozomdan söz ederiz)."[2]

Tüm Reklamları Kapat

Yani insanın soy hattına gelirken n=24 iken kaynaşma gerçekleşmiş ve n=23'e düşmüştür. Bu kaynaşmanın yaşanmış olduğu iki birey çiftleşirse 46 kromozomlu canlı doğar. n=23 olan birey ile n=24 olan birey çiftleştiğinde 47 kromozomlu birey oluşur. Düşük olasılıklı da olsa kısır olmayabilir. 47 kromozoma sahip olan bireylerin gametleri n=23 ve n=24 şeklinde ayrılabilir. (Katırda olduğu gibi) ve n=23 şeklinde ayrılan gametler ile 46 kromozomlu bireyler de oluşabilir, n=24 şeklinde ayrılan gametler ile 48 kromozomlu bireyler de oluşabilir. Bu şekilde ayrılmadığı durumlarda ise kısır bireyler de oluşabilir.

Birçok olasılık var, bu olasılıklar içinde 46 kromozoma geçişin birçok yolu var ve 46 kromozomlu olanlar avantajlı konuma geçtiği için soy hattı da bu şekilde evrimleşti.

Detaylara "48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsan Nasıl Evrimleşti?" yazısından ulaşabilirsiniz.[3]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Tüm Katırlar Kısır Olmak Zorunda Mı? Kısır Olmayan, Doğurgan Katırlar Var Mı?. (15 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. İnsan Ve Maymunlarda 2. Kromozom: Diğer Maymun Türleriyle Akrabalığa Yönelik Tartışmaya Yer Bırakmayan Kanıt!. (22 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. 48 Kromozomlu Atalardan 46 Kromozomlu İnsan Nasıl Evrimleşti?. (22 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.148. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close