Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Işık Işık
Üye 1 Ağustos 2021
0

İnsanların bu kadar gelişmesinde etkili olan şey neydi?

Evrimsel süreci göz önüne aldığımızda insanların diğer canlılara göre daha çok geliştiğini tartışmasız ki gözlemleyebiliriz. Gelişmişlik olarak ortak atadan geldiğimiz şempanzelerle bile aramızda dağlar kadar fark var. Peki evrimsel süreçte insanların diğer canlılara göre bu denli fazla gelişmesinde etkili olan şey neydi?
202 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
29K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler. 1 Ağustos 2021

Merhabalar,

Tarih boyunca canlılar yaşam sürelerini uzatmak için evrim geçirmişlerdir, buna verilebilecek en güzel örnek. Tek hücreli canlılardan sonra okyanuslarda canlıların balık benzeri canlılara evrilmesinin ardından ((Tahminlere göre Agnatha türünün soyundan gelen canlılar)) Dünya üzerindeki su seviyesinin iklimdeki değişikliklerin sebebi ile azalmasından dolayı bu tür canlıların bazıları karada kalmış ve Güneş ışınlarından etkilenerek ölmüşlerdir. Bundan dolayı zamanla evrilerek kendilerine kabuk oluşturdukları düşünülüyor ve günümüzdeki midyelerin ilk atalarının oluştuğu tahmin ediliyor. İnsan konusuna gelecek olursak, bildiğiniz gibi insanlar evrimde şu anki sürecine gelene kadar farklı türlere evrilmişlerdir ve hala kusursuz bir yapıya sahip değildir.

Peki bu süreçte neden bir aslan veya fil insandan zeki olarak evrilmedi? ya da şu an akıl sahibi değiller?sorusuna gelecek olursak.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlara baktığımız zaman insana en yakın zekaya sahip hayvan yunus balığıdır çünkü yunus balıklarının beyinleri vücutlarına oranla diğer hayvanlara göre büyüktür, aynı şekilde insanların beyni de vücuduna oranla daha büyüktür. Bu cümleden anlaşılacağı gibi akıl sahibi veya zekanın gelişmiş olması vücudun büyüklüğüne değil, beynin vücuda oranla büyüklüğüne bağlıdır.

İşte evrimsel süreçte insan şimdiki duruma gelene kadarki sürecinde farklı farklı türler şeklinde evrimleşmiş ancak sadece Homo Sapien dediğimiz modern insana evrilmiştir, bu süreçte kaybolan insan türleri de mevcuttur hatta yüksek bir ihtimal ile genlerimizde evrimsel süreçte elenmiş atalarımızın genlerini de taşıyor olabiliriz. Sorduğunuz sorunun yanıtını çoğu bilim insanı evrimde bir şans eseri oluşan durumdan dolayı insan beyninin diğer hayvanlara nazaran vücuda oranla daha büyük olduğunu, bazıları ve bence haklı olanları ise insan konuşmayı, iletişimi, alet yapımı, barınak yapımı gibi milyonlarca yıl boyunca kendini geliştirerek devam eden bir tür olduğu için beynin daha da gelişmiş olduğunu düşünüyor.

Yukarıda yazdığım cevapta, bu güne kadar araştırmalarımdan bu konu ile ilgili olanları sade bir şekilde yazdım. Bir yanlışım veya eksiğim var ise düzeltiniz.

Saygılarımla.

117 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close