Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bilinçsiz bir canlıya evrilmemiz mümkün mü?

Evrimsel sürecin bilincimizi kaybetmemize neden olacak şekilde gelişim göstermesi, buna bağlı olarak bizleri diğer canlılardan farklı kılan özelliklerden olan zihinsel donanımlarımızın ve insana özgü becerilerimizin tümünün körelmesi gibi bir durum mümkün müdür?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Evet, olasılıklar evreninde bu var. Nasıl ki çok daha düşük bilince sahip hayvanlardan bilinçli bir hayvan evrimleşebildi, tam tersi de pek âlâ yaşanabilir. Bunun nasıl olabileceğini hayal etmek de pek zor değildir:

Beyin, hâlihazırda çok masraflı bir organ (vücudun %2'sini oluşturmasına rağmen tüm enerjinin %20'sini tek başına tüketiyor). Ola ki bu masraflı organı besleyebilecek besin kaynakları ortadan kalkarsa ve insan zekası bu ekosistem çöküşüyle teknoloji yardımıyla baş edemezse, o zaman hızlı bir şekilde vahşi yaşama döneceğiz ve ölümler başlayacak. Bir özellik, ölüm-kalım veya üreme başarısını etkilemeye başladığı anda, evrim devreye girer. Bu tür bir senaryoda, eğer beyin dikkate değer bir avantaj sağlamıyorsa (hele ki enerji bulma baskısı aşırı yüksekse), en düşük enerji sarfiyatına sahip insanlar daha kolay hayatta kalacaklar ve bunun bir parçası da daha ufak beyinlere sahip olmak olacak. Böylece nesiller içinde daha ufak beyinlere ve daha düşük bir bilince evrimleşebiliriz.

İnsanın son 4.2 milyon yıllık evriminde beyin irileşmesi çok sayıda anatomik özellikle bir arada pekiştiği için bunun bir anda geri dönmesi pek olası değil elbette; en zor şartlar altında bile beyin, hiç olmamasına veya çok daha düşük bilişsel kapasiteye sahip olduğu bir versiyona göre muhtemelen daha avantajlı olacaktır. Olay, o avantajın yitirildiği bir senaryonun oluşmasında yani. Böyle bir senaryo oluştuğu anda, pek tabii evrimsel süreçte beyin körelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinç yitimini ve beyin küçülmesini yapay seçilim yoluyla, gen teknolojileriyle veya nanoteknoloji gibi araçlarla da çeşitli şekillerde yapabiliriz; ancak onlar pek "doğal" olmadıkları için, o olasılıklar üzerinde durmadım. Bir de "cep telefonları" veya "bilgisayarlar" nedeniyle beynimizi kullanmayıp yitireceğimiz gibi geyikleri ciddiye almayınız. Evrim böyle çalışan bir şey değil. Cep telefonları veya bilgisayar kullanımımıza göre hayatta kalma ve üreme başarımız değişmediği sürece, evrimsel bir değişim beklemeyiz. Gelecek nesiller, bu teknolojik aletlerle etkileşimlerine bağlı olarak beyinlerini farklı şekilde kullanabilirler, ancak 100 nesil de cep telefonlarına baksa, 1000 nesil sonrasının beyninin temel genetik ve fiziksel özellikleri şu andaki insanlarınkiyle ve 100 nesil öncekiyle aynı olacaktır (başka nedenlerle evrimleşilmediğini varsayarsak). Evrimden söz etmek için, hayatta kalma ve üreme başarısı üzerinde bir değişim gerekmektedir (epigenetiği göz ardı edersek).

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close