Meta yasalarla ilgili sorun bir referans noktası veya anı almaları. örneğin yerçekimi birim zamanda, uzayda belirli bir noktada iki kütle arasında diye tanımlanıyor; veya evrim, bir popülasyonda, gen frekansını temel alıyor. Insan ise çok değişken bir varlık. O yüzden de meta yasa gibi bir tanım için yine insanın veya insanlığın belirli bir dönemi veya periyoda göre değerlendirme olabilir.
Bunu gözönünde bulundurarak, ben psikoloji için bir metanın sanat olabileceğini düşünüyorum. Mitoloji, edebiyat, plastik sanatlar ve mimarlık gibi. Insanın beden ve sözle yaptıkları, soyut düşünceyi somuta dökmesi açısından birer parametre. Yaşadığınız yer (şehir veya köy, merkez veya perifer) hem psikolojinizi gosteriyor hem de psikolojinizi etkiliyor mesela.
Bu yüzden de Oedipus veya Electra gibi mitolojik isimler psikolojide yer buluyor veya savaş psikolojisi, sanayileşme, şehirleşme gibi yaşam biçimleri belirli psikolojiler doğurabiliyor veya Barok, Gotik veya Grotesk gibi dönemlerde kendine has bir psikoloji var diyebiliyoruz.
Bu açıdan bakıldığında sanatın tanımı psikolojiye de hizmet edebilir. Gelgörki sanat tanımı da tartışmalı. En basit şekliyle "tasarlanmadan yapılan" şeyler için sanat kullanılırken işin içine hesap, plan girince sanat değil tasarım oluyor. Psikoloji de tasarlanmadan, hesaplanmadan, dikte edilmede, kendiliğinden oluşan olarak yorumlanabilir.