Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Psikolojinin bir meta yasası var mıdır?

Biyolojide evrim, fizikte yer çekimi gibi psikolojide dayandırılacak bir yasa mümkün olabilir mi ?
257 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hikmet Türk
Hikmet Türk
1,040 UP
Düşünür

Psikolojiyi de diğer bilimlerde olduğu gibi temel bilimlerden ve evrimden bağımsız düşünmemek lazım. İnsan doğası geçirdiği evrim sayesinde sadece biyolojik değişimler yaşamadı, bunların yanında ruhsal değişimlerde yaşadı. 200 bin yıl önceki insanlardaki utanma duygusu ile modern insandaki benzer değildir. Psikoloji bilimi de diğer bilimler gibi keskin değildir. Örneğin sanayi devriminin yarattığı değişiklikler İngiltere'deki insanları farklı etkilerken Osmanlı Devletini farklı etkilemiştir. Ancak bu olayların yarattığı değişikliklerin kesin bir temele oturtulabileceğini düşünmüyorum. Her yeni deneyimin yeni bir sonuç ve psikoloji oluşturacağını düşünüyorum. Örneğin 1. Dünya Savaşı sonrası askerlerde oluşan boş vermişlik psikolojisi bu tip bir olay daha önce hangi devirde yaşandı? Günümüzde var olan telefon vs bağımlılıkları tarihte ne zaman böyle bir şey oldu? Basit şekillerde ve olaylarda bir temel oluşturabiliriz. Örneğin baskılanan insanlarda isyan etme eğilimi artar vb. ya da manipülasyon ve propaganda ile psikolojiyle oynanabilir. Tabi ki de bir psikolog vs. değilim. Sadece kendi düşüncelerimi söyledim.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Meta yasalarla ilgili sorun bir referans noktası veya anı almaları. örneğin yerçekimi birim zamanda, uzayda belirli bir noktada iki kütle arasında diye tanımlanıyor; veya evrim, bir popülasyonda, gen frekansını temel alıyor. Insan ise çok değişken bir varlık. O yüzden de meta yasa gibi bir tanım için yine insanın veya insanlığın belirli bir dönemi veya periyoda göre değerlendirme olabilir.

Bunu gözönünde bulundurarak, ben psikoloji için bir metanın sanat olabileceğini düşünüyorum. Mitoloji, edebiyat, plastik sanatlar ve mimarlık gibi. Insanın beden ve sözle yaptıkları, soyut düşünceyi somuta dökmesi açısından birer parametre. Yaşadığınız yer (şehir veya köy, merkez veya perifer) hem psikolojinizi gosteriyor hem de psikolojinizi etkiliyor mesela.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden de Oedipus veya Electra gibi mitolojik isimler psikolojide yer buluyor veya savaş psikolojisi, sanayileşme, şehirleşme gibi yaşam biçimleri belirli psikolojiler doğurabiliyor veya Barok, Gotik veya Grotesk gibi dönemlerde kendine has bir psikoloji var diyebiliyoruz.

Bu açıdan bakıldığında sanatın tanımı psikolojiye de hizmet edebilir. Gelgörki sanat tanımı da tartışmalı. En basit şekliyle "tasarlanmadan yapılan" şeyler için sanat kullanılırken işin içine hesap, plan girince sanat değil tasarım oluyor. Psikoloji de tasarlanmadan, hesaplanmadan, dikte edilmede, kendiliğinden oluşan olarak yorumlanabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close