Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Işığın hızı gerçekten sabit midir? Uzaydaki ışık bizden uzaklaşınca dalga boyundaki değişim meydana gelir mi?

Louis de broglie ışığın dalga boyu parçacığın hızıyla iliskilidir demiş. Elektromanyetik spektruma göre ışık en hızlı gama fazında en düşük radyo ve kızılötesi fazında mı ilerler? Işık bizden uzaklaştıkça dalga boyu değişir mi? Değişir ise hızı da değişir diyebilir miyiz?
1,792 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tommy Anderson
Tommy Anderson
2,693 UP
Fizik delisi.

Öncelikle elektromanyetik tayf şöyledir:

-Radyo dalgaları

-Mikrodalgalar

Tüm Reklamları Kapat

-Kızılötesi(infrared) dalgalar

-Görünür Işık

-Morötesi(ultraviyole)

-X-Işınları(Röntgen Işınları)

Tüm Reklamları Kapat

-Gama Işınları

En büyük dalga boyuna sahip elektromanyetik dalga radyo dalgalarıdır(radyo dalgaları gezegen boyutunda olabilir), en küçük dalga boyuna sahip olan ise gama ışınlarıdır. Tabii dalga boyu ile frekans ters orantılıdır. Yani dalga boyu azaldığı zaman frekans artar ve frekans ile enerji doğru orantılı olduğu için, buna bağlı olarak enerji de artar ama ışığın hızı değişmez, bu evrenin dokusu ile ilgilidir

Formüller şöyledir:

F=C/dalga boyu , E=h.c/dalga boyu ve E=h.F h=Planck sabiti h = 6.3 10-34

Elektromanyetik dalgalar, boşlukta ışık hızı ile yayılır. Işığın hızı ortama bağlı olarak değişir, yani ışığın hızının değişmesi için evrenin dokusu değişmeli, dalga boyu değil!

Işık bizden uzaklaştıkça kızıla kayar yani dalga boyu artar, buna bağlı olarak enerjisi azalır ama hız sabit kalır.

Not: Attığım listede dalga boyu aşağı inildikçe azalır, enerji ve frekans artar.

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Işık Hızı Neden Saniyede 300 Bin Kilometre?. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Işığın hızı, boşlukta her zaman sabittir ve değişmez, yani ışık hızı evrenin bir sabitidir.

Fakat, evren genişlemekte iken, bizden uzakta bir yıldızı (yıldız burda ışık kaynağı) gözlemlemeye çalıştığımızda, ışığın kaynağı evrenin genişlemesi sebebi ile bizden uzaklaştığı için göreli olarak ışığın bağıl hızı azalmış ve dalga boyu da artmış olur , dalga boyunun artması demek frekansın (dalga sıklığının) azalması ve kırmızıya kayma olarak gözlemlenir,buna da doppler etkisi ya da kızıla kayma olayı denir.

Doppler Etkisi konusunda bilinmesi gereken en önemli husus, her ne kadar gözlemci dalga frekansinin, kendi hareketi ya da dalga kaynağinin hareketi yüzünden değiştiğini görse de, aslında frekansin sabit kaldığı gerçeğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani gerçekte ışığın hızı yine yaklaşık 300.000 km/sn dir. Eğer ışığın(fotonun) üzerinde seyahat edecek olsaydınız hız bu şekilde olurdu.

Bunu şu örnek ile açıklayayım; mesela iki kişi düşünün ve bir tanesi diğerine sürekli aynı aralıklarla ve aynı hızda top atıyor olsun, ancak aynı zamanda da top atan kişi (kaynak) geriye doğru yürüyerek bunu yapıyor olsun.Bu durumda top ,topu tutan kişiye giderek daha uzun sürede ve daha az sıklıkta gitmiş olur öyle değil mi? Yani topu tutan kişi,topun hızının düştüğünü düşünmeye başlar.Ama aslında topun hızı aynıdır, sadece geliş aralıkları arttığı için dalga boyu artar.

Burada kritik nokta yapılan bağıl, görece harekettir, Albert Einstein'ın görelilik teorisine göre de ışık hızı hep sabit alınmıştır.

Yani hız dediğimiz şeyin gerçek değerini ölçmemiz için bir şeyin sabit (referans) olması gerekiyor değil mi ?yoksa tüm hareketler ve dolayısıyla hız bağıl yani birbirine göre olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konu henüz fizikte tartışılan bir konu yani ışık hızı boşlukta her zaman sabit midir, ve hızı ölçerken neyi referans alacağız.Einstein ışık hızının, evrenin hız sınırı olup sabit olduğunu savunmaktadır.

Benim şahsi görüşümce de ışık hızı sabittir, evrenin genişlemesi (bu genişlemeye sınırlardan olarak değil de, sanki bir balonun şişmesi gibi düşünün) bu hızı yalnızca bağıl olarak değiştirir.

-Bilim Güzeldir-

Işıkta Doppler etkisine bir örnek
Işıkta Doppler etkisine bir örnek
Fizikolog
207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Doppler Etkisi. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Jaime Trosper. Işık Hızı Sabit Midir?. (10 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close