Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Binlerce yıl öncesine ait maymun fosillerinin şu anda insan dna'ları ile benzerlik göstermesi insanla maymunun akraba olduğunu kanıtlar mı?

İnsan ve maymun şu anda farklı türler olmasına rağmen aralarında %98 benzerlik var.Peki binlerce yıl öncesine ait maymun fosillerinin şu anda insan dna ları ile benzerlik göstermesi insanla maymunun akraba olduğunu kanıtlar mı? Çünkü şu anda bile %98 benzerlik olmasına rağmen insan ve maymun farklı türlerdir
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Öncelikle şunu çözelim: "Maymun" bir tür değil, koca bir infratakımdır. Bir taksonomik seviyedir. Şempanzeler, bonobolar, orangutanlar, makaklar ve insanlar dahil olmak üzere onlarca türü bir arada bulunduran bir taksonomik gruptur. Şempanzelerle ortalama %98,77 benziyoruz. Makaklar ile %93.66, bonobolar ile %88-96 arası ve böyle gidiyor. Bütün maymunlar ile aynı benzerlik oranına sahip değiliz. Hatta örneğin şempanzelerle %98,77 diyoruz ama her şempanze bireyi ile her insanın benzerliği %98,77 değil. Birçok şempanze ve birçok insan alınır. Genomu dizilenir, hesaplanır. Sonra bazı yöntemler ile ortalaması çıkarılır. Bunlar ortalama oranlardır. Her maymun türü ile de benzerlik oranımız aynı değil, her tür için de benzerlik oranı aynı değil.

Her tür ve her takson için aynı olsa idi zaten filogenetik ağaç çıkartılamazdı. Filogenetik analizler yapılır ve akrabalık ilişkisini bulabilirsiniz. Eğer ki bunu kabul edemiyorsanız babanız ve annenizin genomunu ve diğer birçok özelliğini analiz ederek tıpkı filogenetik analiz gibi ortaya koyduğum akrabalık analizini reddedip "Hayır, bunlar bunu göstermez. Babam da gökten düştü ben de gökten düştüm ama analiz yapınca akraba gibi çıkıyor." demek ile aynı şeydir. Ha eğer ki "Ama babamla aynı türüz." diyorsanız ata türden birçok torun tür oluşabileceğini biliyoruz. Bunun mekanizmalarını bile biliyoruz. Detaylı bilgiyi Türleşme yazı dizisinden alabilirsiniz. Yani farklı türlerin de akraba olabildiğini biliyoruz ve analizini yapınca ne tesadüftür ki aynı tür içinde akrabalığa birebir uyan analiz, şempanze ve insana ve diğer maymunlara da birebir uyuyor. Özellikler tam da evrim doğru ise ve gerçekten akraba isek olması gerektiği gibi. Buna rağmen karşı çıkıyorsanız "Leylekler getirdi." ile karşı çıkmakla aynı şey. Kim bilir belki de bütün analizler tam da akraba olduğumuz ile uyumluyken sırf bize gıcıklık olsun diye puf diye leylekler getirmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

timetree.org sitesine girip "Get Divergence Time For A Pair Of Taxa" bölümüne gidip bir kutucuğa pan, diğer kutucuğa homo yazıp aratırsanız karşınıza birçok akademik makaledeki filogenetik veriler çıkacaktır. Bunların çoğu sadece şempanze ve insan değil birçok türü içinde bulunduran analizlerdir, incelemenizi öneririm.

102 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Gen Benzerliği (Genetik Benzerlik) Nedir? İnsan Genomu, Diğer Canlılara Ne Kadar Benzer?. (18 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. TimeTree. Timetree. (3 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2021. Alındığı Yer: timetree.org | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close