Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Jack Frederick
Jack Frederick
1,457 UP
Üye
3

Tırnaklar neden, ne zaman, nasıl evrimleşti?

990 görüntülenme
Tırnaklar neden, ne zaman, nasıl evrimleşti?
Tırnaklar neden, ne zaman, nasıl evrimleşti?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Pençeler 400 milyon ila 300 milyon yıl önce, dört ayaklı su hayvanları, tetrapodlar, karaya çıkarken evrimleşti. Pençeler genelde avlanma, tırmanma, kendini savunma, yeri kazma ve tımar gibi önemli konularda rol oynar. Primatlardaki tırnaklar sürüngenlerdeki pençelerden evrimleşmiş yapılardır. Tırnaklar pençelerin düzleştirilmiş versiyonlarıdır. Primatlarda küçük dallara tutunma, kavrama, elleri ve ayakları daha verimli kullanma gibi özelliklerden dolayı evrimleşmiştir. Yaklaşık 55 milyon yıl önce yaşayan ilkin primatlardan olan Teilhardina brandti türünde tımar pençeleri ve tırnaklar bulunmaktadır. İlk tırnakların bu türde oluştuğu düşünülmektedir .

Maymunlar, lemurlar ve diğerleri gibi primatlar, günlerinin büyük bir bölümünü ağaçlara tırmanarak, dallardan sarkarak ve bir şeyler kaparak geçirirler. Tüm bunları yapabilmek için, tutuşlarının güçlü kalması için geniş parmak uçlarına ihtiyaçları vardır. Tırnaklar öncelikle parmaklarının üst yüzeyini kaplar ve hassas damarlara koruma sağlar. Ayrıca, bu tırnaklar hayvanların bir şeyleri çizmesine ve kazmasına yardımcı olabilir. Eski primat atalarımızın yaşadığı yüksek orman kanopisinde, geniş parmak kemiklerine ve geniş, yassı tırnaklara sahip olmak, dar dallı ağaçları kavramak için kullanışlıydı. Tırnaklar, bir şeye bastırırken sert bir yüzey sağlayarak tutuşu daha da artırır. Tırnaklar çeşitli meyveleri kolaylıkla tutmamızı ve soymamızı sağlar (uzun süre meyvecil bir diyet benimsemiş hominidler için çok önemlidir). Tırnaklar aynı zamanda ilk insanların alet kullanmaya başlamasına da katkıda bulundu. Homo habilis türü yaklaşık 2,5 milyon yıl önce taş aletler kullanmaya başladı. Alet kullanımıyla birlikte tırnaklarımızda kayda değer değişimler yaşandı. Bunun sebebi, taş aletleri kullanmak yalnızca geniş parmak uçlarının sağlayabileceği çok sıkı ve güçlü bir tutuş gerektirmesindendir. Ayak parmaklarımız bipedalizm ve alet kullanımıyla birlikte atalarımız kadar işlevsel kullanamadığımız için kısmen işlevini yitirmiştir fakat ayak tırnakları düzgün bir yürüyüş için gereklidir. Tırnakların sert dış kaplaması, nesnenin etrafındaki tutuşumuzu çok daha sağlam ve hassas hale getirir. Bu nedenle vida, iğne, fıstık vb. küçük şeyleri bile kolayca toplayabiliriz. Neredeyse tüm primatlarda tırnak vardır, bazı istisnalar dışında. Strepsirrhine primatlarının, bir tımar pençesi ile donatılmış ikinci ayak parmağı dışında tüm parmaklarında tırnakları vardır. Tarsierlerin ikinci ve üçüncü ayak parmaklarında bir tımar pençesi vardır. Ayrıca bazı yeni dünya maymunlarında da pençeler bulunur. Bu tımar pençeleri, saç ve deride yaşayan parazitlerden kurtulmak için kullanılmıştır.

Bazı primatların parmak ve tırnak anatomisi
Bazı primatların parmak ve tırnak anatomisi

Tüm Reklamları Kapat

295 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Danielle Torrent. Researchers Discover Oldest Evidence Of Nails In Modern Primates. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Jeanna Bryner. Why Do We Have Fingernails?. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Amanda Meyer. Curious Kids: Why Do We Have Fingernails And Toenails?. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close