Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mert Türer
Mert Türer
1,197 UP
Üye
6

Işığın bir kütlesi var mı? Işık madde midir?

Çift kollu bir terazinin bir kefesine çok güçlü bir ışık kaynağıyla ışık göndersek terazinin dengesi bozulur mu?
11,039 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Cengiz Altun
Cengiz Altun
28K UP
Deus

0Fotonların Kütlesi Var Mıdır?#IşıkHasan Er 21 Haziran 2017

0Fotonların kütlesi var ise nasıl oluyor da ışık hızına çıkabiliyor.?Eğer yok ise momentumları nasıl olabiliyor? Birde ışık hem dalga hem de parçacık özelliği gösterdiğine göre, parçaçık özelliği gösterdiği esnada kütlesi olması gerekmez mi?Hasan Er 21 Haziran 2017

Tüm Reklamları Kapat

0Bilimcilerin araştırma sonuçlarına dayanarak. (Yorumlarımla)

1) Fotonların kütlesi yok. Bu yüzden "olağan hızları ışık hızı"...

Tüm Reklamları Kapat

2) Fotonlar bir enerji köpüğü-kuantum köpüğü deniyor. Yani bir enerji alanı.

Momentum sadece kütleye has bir özellik değil. "F(momentum)=m(kütle).a(ivme)" de m yerine (e/c^2) yazarsanız, enerji olarak "ilkel düzeyde" Newton yasalarına bile uygulamış olursunuz.

Sonuç: Her türlü enerji paketçiğine -alanına momentum yüklenebilir.

Momentum: (Farklı bir tanım sonucu olarak); Mevcut enerji yoğunluğuna doğal sınırları üstünde enerji yüklenmesidir.

Burada asıl sorun, enerjiyi, ne olduğunu doğru tanımlayamayışımız. Bana göre, enerjinin değişkenliği, dönüşülebilirliği, parçalanabilirliği, depolanma şekli, hiç yok olmayışı, yoğundan az ortama dağılma ve homojenleşme eğilimleri ile "akışkan özellikleri" göstermekte.

Akışkanların en önemli özelliklerinden biri ise, çok küçük özdeş ama aralarında güçlü bağların olmadığı parçacıklardan oluşmaları.

Bunlara dayanarak enerjinin, çok küçük paketçiklerden oluşan bir şey olduğunu düşünüyorum.

(Bu paketçiklerin de iki tekilleşmiş hali olduğu sonucundayım. Biri "enerji noktacığı" (Fikir babası Necmi Bey, onun yazışmalarına bakınız). Diğeri ise KEP adını verdiğim "Küresel Enerji Paketçiği", küresel yani her yöne doğru eşit ve homojen bir titreşim genişlemesiyle alan işgal etmiş; "sonsuz boyut=tekillik" pozisyonunda...)

Tüm Reklamları Kapat

Bilim dünyası matematiksel olarak sicimlerin varlığını öne sürdü. Sicimler "maddenin enerji temeli" olmasına rağmen, en küçük yapı taşları değil. Sicimler, bu enerji paketçiklerinin (KEP) veya paketçiğinin kendisine ait olarak işgal ettiği özel bir alanda hareket etmesidir-titreşmesidir.

Bu titreşimlerin nasıl olduğu, sicimin kütleliye dönüşmesinde önemli yüksek. Eğer tek veya iki uzamsal boyut üzerinde titreşiyorsa bir sicim; kütlesizdir.

Ama üç boyut üzerinde titreşiyorsa, kütle sahibi olmaya hazırdır. ( Burada kütle oluşumu için gerekli diğer koşullar devreye giriyor, önceki tartışmalarda bu varsayımlarımı açıkladım. )

Foton, tek boyutlu bir enerji paketçiğidir. Tek boyutlu olmasını, sadece doğrusal yol izlemesinden çıkarttım.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşılık bilim dünyasında, foton, ışık gibi iki boyutlu kabul ediliyor. Çünkü ışık=elektromanyetik dalganın hareketi iki boyutlu...

Foton tek veya iki boyutlu kabul edilmesini tartışma dışı bırakırsam; her iki durumda da, bence, foton; elektromanyetik dalgalar üzerinde bir sörfçüdür.

Yani foton, gözlemlediğimiz bu hareketi için enerji harcamaz. Enerjiye ihtiyacı yoktur. Dalga onu itiyordur. Dalganın hızına ve yayılımına bağlıdır.

Ama varlığı olabilmesi için, en azından bir boyut üzerinde titreşiyor olması lazım.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu bir boyut üzerindeki titreşiminin, elektromanyetik dalganın hareket yönüne dik olacak şekilde http://bit.ly/2tMtCnP olduğunu düşünüyorum.

Bu sayede fotona; enerji halinde momentum yüklenebilir. Bu enerjiyi momentumunda taşıyabilir, aktarabilir.

Bu sistem sayesinde (foton+elektromanyetik dalga); bir yere enerji aktardığında (frekansı değiştiğinde) bile hızı değişmez, düşmez.

{Bu "sistem" mantığı, "çift yarık deneyi" sonuçları ile de uyumludur.}

(Fotonun parçacık iken nasıl dalga özelliği gösterdiğine dair. Bir kaç yıl sonra biri bunu "matematiği ile ispatlar" ve Nobel alır artık...)

Bizim parçacık olarak tanımladığımız şeyler hep üç boyutlu olduğu için, tek boyutlu bağımsız bir titreşimim de üç boyutlu gibi olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu nedenle, "Parçacık tanımını" da bir miktar değiştirmemiz gerekiyor.

Parçacık: Enerjinin titreşerek kendisine oluşturduğu hareket alanının toplamıdır.

(Bu tanım ile tüm sicimleri, parçacıkların temel bileşeni olarak da kabul edebiliriz.)

Sonuç; Enerji Paketçiklerinin momentum yüklenmesi için, kütle sahibi olmalarına gerek yok.

Enerjiyi depolayabilecekleri titreşim alanı-alanları (uzamsal boyut(ları)) olması yeterli.

611 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Merhabalar Mert,

ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyondur.

Tüm Reklamları Kapat

Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.

Işık; foton denilen kütlesiz (ağırlıksız değil, kütlesiz) ve yüksüz atom-altı parçacıklardan oluşur. Tüm parçacıklar gibi fotonlar da dalga özelliği gösterirler. Yani bir dalga boyları ve bir frekansları vardır. Işık ışınları da fotonların ilerlerken aldıkları yoldan başka bir şey değildirler. Fotonlar kaynaklarından çıktıktan sonra -eğer önlerinde hiçbir engel yoksa- düz doğrultuda ve hiç sapmadan yayılırlar. Herhangi bir cisme çarpınca da cismin şeffaf olup olmamasına göre yansır veya kırılırlar.

İyi çalışmalar dilerim.

2,005 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Işığın kütlesi yoktur ama özel görecelik gereği E=pc ile tanımlı p momentumu vardir. Burada E ışığın enerjisi, c de hızıdır.

Teoride, yeteri kadar güçlü bir ışıkla terazinin dengesini bozabilirsiniz, sonuçta ışık momentuma sahiptir ve çarptıgi anda momentum aktarımı olur. Ancak bunu tespit edebilmeniz için ışığın ne kadar enerjiye sahip olması gerektiğini hesaplarsaniz görürsünüz ki, bunu pratikte yapmak çok da kolay bir şey değildir :) Yine de lazer soğutma ve optik tuzaklar gibi bazı sistemler bu prensiple çalışarak atomları itebilir.

Tüm Reklamları Kapat

3,690 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı Soru Cevap Işık Momentumu. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Ürün
Ahmet Ürün
13K UP
Tıp öğrencisi

Denge bozulmaz çünkü ışığın kütlesi yoktur. Ancak ışık kütlesiz olmasına rağmen kütle çekiminden etkilenir. Bunun nedeniyle ilgili evrim ağacının açıklayıcı bir yazısı var kaynaklardan bulabilirsiniz.

3,905 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Işık Ve Kütle Çekimi. (5 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Küçük
Emre Küçük
1,367 UP
Ortaokul Öğrencisi

Işığın taşıyıcı parçacıkları fotonlar. Dolayısıyla bu soruya cevap aramak için fotonlara bakmamız gerekiyor. Fotonların durgun kütlesi yok. Ama bu kadar basit değil. Çünkü enerjileri var. Einstein’ın ünlü teorisine göre, enerji bir cismin kütlesiyle ışık hızının karesinin çarpımına eşit. Peki kütlesi olmayan fotonların nasıl enerjisi oluyor? Einstein, enerji ve kütlenin aynı şey olabileceğini söylüyordu. Çünkü enerji kütle yaratır. Bu durumda, ışığın kütlesini “göreli kütle” olarak tanımlıyoruz. Fotonlar kütle çekiminden etkilenirler çünkü hareket halindeyken yaydıkları enerjiyle bir kütle oluşur. Tabii biz bu kütlenin ağırlığını ölçemeyiz. Ama teoride ışıkla doldurulan bir kutu, tamamen karanlık olan başka bir kutuya göre daha ağırdır.

2,501 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close