Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Geri dönüşüm nasıl yapılmalı ve öğretilmeli?

uzun makaleler be kaynak bildirseniz daha iyi olur.
382 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Kızılca
Öğrenci

Geri dönüşüm, elimizdeki kaynaklar sınırlı olduğu için bir hobi değil bir zorunluluktur. Fakat çoğu birey bunun farkında değildir. Peki nasıl geri dönüşüm yapmalıyız?

1)Geri dönüşüme uygun materyaller kullanmak

Maalesef her madde geri dönüşüme uygun değil ve pek çok madde kullanıldıktan sonra uzun bir süre boyunca çevresel kirlilik yaratıyor. Bu soruna alınabilecek en büyük önlemlerden bir tanesi geri dönüşüme uygun materyaller kullanmaya dikkat etmektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak kısmına bırakacağım Evrim Ağacı makalesinde hangi materyallerin kaç defa geri dönüştürülebildiğini inceleyebilirsiniz.

2)Geri dönüşüm nasıl yapılır ve geri dönüşüme bireysel katkı

Geri dönüşüme uygun materyaller kullandıktan sonra sıra bu materyalleri geri dönüşüme kazandırmaya geliyor. Her materyal farklı bir geri dönüşüm sürecine sahip olmasına rağmen geri dönüşümde şu ortak adımlardan bahsedilebilir:

A) Kaynakların Ayrıştırılması: Geri dönüşüme uygun kaynaklar, diğer atıklardan ayrıştırılır.

Tüm Reklamları Kapat

B) Sınıflandırma: Geri dönüşüme uygun materyaller kendi içinde (kağıt, plastik, aluminyum gibi) sınıflandırır.

C) Değerlendirme: Geri dönüştürülebilir materyaller çesitli fiziksel ve kimyasal süreçlerden geçerek yeniden kullanılabilir hâle getirilir.

D) Ekonomiye kazandırma: Eldeki yeni materyal kullanıma hazır hâle gelmiştir ve ekonomiye kazandırılır.

Günümüzde pek çok belediye geri dönüşüme yönelik konteynırlar yerleştirmektedir. Şişelerimizi, kağıtlarımızı ve geri dönüşüme uygun diğer materyallerimizi çöpe atmak yerine toplayıp geri dönüşüme kazandırmak bireysel açıdan yapılabilecek en önemli adımlardan birisidir.

3) Geri dönüşüm nasıl öğretilmelidir?

Geri dönüşüm konusu herkesin farkındalık kazanması gereken bir konu olduğu için bu konuda eğitim çok önemlidir. Geri dönüşümü öğretirken dikkat edilmesi gereken temel unsur, konunun anlatıldığı gruptur. Eğer bu konu çocuklara ve gençlere anlatılıyorsa ekonomik etkilerden ziyade çevre için öneminden bahsedilmesi çok daha etkili olacaktır. Daha büyük yaş grupları için hem çevresel hem de ekonomik etkileri sayısal verilerden yararlanılarak gösterilmelidir.

Ülkemizde okuma alışkanlığı oranının düşük oluşu sebebiyle geri dönüşümü öğretmenin en etkili yolları yüz yüze anlatım veya geri dönüşüme yönelik videolardır. Eğer video izletmek tercih edilecekse, izletilecek videonun izletilmeden önce incelenmesi önem arz eder. Ayrıca aktif bir şekilde geri dönüşüm yaparak örnek olmak da geri dönüşüm eğitiminin önemli bir yoludur.

Kaynak kısmına ileri okuma için makaleler ve siteler bırakacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim.

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z. Şeniş. Geri Dönüşüme Uygun Maddeler. (1 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Enerji Portalı. Geri Dönüşüm Nedir Ve Nasıl Yapılır?. (1 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. F. Ackerman. (2021). Why Do We Recycle?.
  4. O. Çimen, et al. (2021). İlköğretim Öğrencilerinin Geri Dönüşümle İlgili Bilgileri Ve Geri Dönüşüm Davranışları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close