Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Matematikteki belirsizlikleri limitle açıklarken, limit kullanmıyorken neden belirsiz sayarız?

0'a ve sonsuza inanılmaz yaklaşmamızla onlara gitmemiz arasında nasıl bir fark olabilir?
697 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Öncelikle bir örnek ele alalım mesela 8/2 olsun. Bu örnekten ne anlarız? Elimizde bir bütün var ve bu bütünün parçalarını ikili gruplar halinde ayırmak istediğimizi anlarız. Bir başka örnek de 4.2 olsun. Bu ne demektir? Elimizdeki yine bir bütünü 2'ye katlamak, çarpımdaki sayı kadar bütün elde etmek istediğimiz anlamına gelir. Reel sayılar kümesindeki sayıları bu şekilde atıp tutarak işlemler yapabiliriz. Parametrelerimizi problemimizin çözümüne yönelik sıralar, kategorize eder ardından verilenler aracılığıyla işlemelerimizi yaparız. Polinom çözümlerinin en basit mantığı budur.

Şimdi bir de sayımızın 0 olduğunu düşünelim. 0 bir sayıdır ama kimi işlemlerimizde hiçliği temsil ederken (0 toplama işlemlerinde etkisizdir.) kimi işlemlerimizde her şeyi yok eder. Örneğin bir bütünü 0 katına katlamak istersek yani 0 tane bütün elde etmek istersek hiçbir şey elde edemeyiz ve bunun sayısal karşılığı olarak 0 sayarız. Peki ya bölmeye ne demeli? Elimizdeki bir bütünü 0'a nasıl ortak dağıtabiliriz? Böyle bir şey mümkün müdür?

Benzer şekilde sonsuzu ele alalım elimizdeki 8 sayısını (bütünü) sonsuza nasıl dağıtabiliriz? Cevap basit dağıtamayız. Sadece ve sadece yaklaştırmalar yaparak sayılar arttığında dağılmanın kaçlı gruplar halinde olabileceğini sezebiliriz. Örneğin limit t parametresi sonsuza giderken 8/t dediğimizde aslında t yi herhangi bir reel sayıdan (tabi bu uzayı kullanıyorsak) başlatıp kademe kademe sonsuza kadar arttırmayı anlarız. Ancak yaklaştırma yapmadığımız takdirde kesinlikle net bir sonuçtan bahsedemeyiz. Yaklaştırma yaparak da sadece sayının sonsuza oranla nasıl değiştiğini yorumlarız. Yaklaştırma işleminde bütün, her seferinde azaldığı için 0'a yakınsadığını varsayarız. Yani aslında sonuç 0 çıktı da diyemeyiz. Benzer şekilde 0 örneğinde de sayımız 0 haricinde ne olursa olsun 0 'ın yanında o kadar fazla kalır ki net bir dağıtma işlemi yapamayız. Ancak ve ancak yaklaştırma yaparak sayının sabit kaldığını varsayıp eşit dağılan parçaların sayısındaki artışa bakarız (lim t--> 0 8/t= sonsuz işlemi bu anlama gelir. Yani sayı, 0'ın yanında o kadar fazladır ki işlemin net bir sonucu yoktur. İşlem 0'a gidesiye kadar sayımız neredeyse sonsuz sayıda parçaya dağıtılır.). Ancak ve ancak bu sayede anlamlı bir sayı elde edebileceğimiz sonucuna varırız. Limit mantığı budur.

Tüm Reklamları Kapat

Özet olarak denebilir ki birisinde atama işlemleri yapılıp net bir sonuç elde edilirken, özellikle 0 ve sonsuz örneğinde yukarıdaki örnekten anlaşılabileceği üzere hem mantıksal hem de sayısal hiçbir sonuç elde edemeyiz. Sadece ve sadece yaklaştırma işlemleriyle sayıdaki oranı yorumlayabiliriz. Yine de net bir sonuç elde edemeyiz.

227 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Sonsuzluk Nedir?. (13 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close