Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nesib Nesiboğlu
Üye 5 Ağustos 2020 2 Cevap
1

Celal Şengör teoriyle hipotezin aynı şey olduğunu mu söylüyor?

Birazcık kafam karışdı açıklarsanız sevinirim.
549 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever Vatandaş 13 Mayıs 2021
Orijinal Soru: Burada neden teori kelimesi Çağrı Mert Bakırcı'nın kitabından farklı bir anlamda kullanıyor?

Bunlar tanımla alakalı. Hem Britannica hem Wikipedia hipotez ve teori arasında bir geçiş olduğunu, yani aynı şey olmadıklarını belirtmiş. Bu genel kabulün Çağrı Mert Bakırcı'nın ifade ettiği gibi olduğunu gösteriyor(üzülerek kitabını okumadığımı belirtmeliyim ama sitedeki yazılarından aynı şeyi söylediğini biliyorum) Yani Bakırcı'nın ifadesi genel kabul ile uyuşuyor.

Celal Şengör başka yerlerde de konu hakkında konuşmuştu. Söylediği şey şuydu ''Hipotez yeterince deney ve ispat sonucu teoriye dönüşüyorsa bunun sınırı neresi? Arada net bir geçiş var mı? Ne kadar deney ve gözlemden sonra hipotez teoriye dönüşüyor? İkisi aynı şeydir.'' Yani hipotez ve teori arasında net bir geçiş olmadığını öne sürerek Celal Şengör, teorilerin ortaya ilk atıldığından itibaren teori olduğunu sonradan yapılan deney ve gözlemlerle ise güçlendiklerini, kabullenildiklerini, yürürlüğe girdiklerini söylüyor. Onun için hipotez dediklerimiz için de, teori dediklerimiz için de teori kelimesi kullanılabilir. Ona göre teori denip denememesi ortaya atılan savın yapısı ile ile ilgili. Yani bir izah işlevi görmesi, bilimsel metoda uygun olması vs.

Bunu yaparken görüşünü başka kaynaklara dayandırdığına rastlamadım, bir akıl yürütmesi ile görüşünü ifade etmeyi seçiyor. Sanki Evrim Ağacı ile yaptığı söyleşide bahsi geçmişti. Her neyse bunu yapmasında mahsur var mı? Bence o çapta bir bilim adamı, bilimsel terimler hakkında kendi görüşünü ortaya atabilir. Nihayetinde tanımlar kabul ile alakalı. Bilimsel terimler hakkındaki kabuller de bilim adamlarının kabulleri. Genel olarak hipotez ve teorinin farklı ve hiyerarşik yapıda olduğu kabul ediliyor. Popüler bilim kitaplarını genel kabule göre yazmak daha makbul.

Tüm Reklamları Kapat

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Britannica. Scientific Hypothesis. (13 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2021. Alındığı Yer: britannica.com | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 5 Ağustos 2020

Sanırım demek istediğini anladım. Hipotezler, teoriyi kurmakta kullanılan köprüdür. Kabaca o olgu ile ilgili birçok hipotez ortaya atar onları teste tabi tutar ve bu testten sağlam çıkanlarla teori inşa edilir. Teoriler de gelişir değişir ve evrimleşir. Yeni hipotezler ortaya atılır, eskilerde bazı hatalar varsa düzeltilir ve bilmediğimiz verileri de anlar teori güçlenir veya zayıflar. Evrim bir olgu, tıpkı kütleçekimi ya da atom gibi. Bu olguyu açıklayanlar teorilerdir. Teoriler çürütülebilir, zayıflayabilir veya güçlenebilir. Örneğin Newton'ın yerçekimi olgusunu açıklarken hataları vardı, atom olgusunu açıklarken üzümlü kek gibi modellerde de hatalar vardı, Darwin'in de hataları ve eksikleri vardı. Ama gün geçtikçe onların hatalarını düzelttik ve bu olguları daha iyi anladık. Yani teorilerin de "evrimleştiğinden" bahsetmiş.

238 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close