Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Karabulut
Üye 11 Mayıs 2021 1 Cevap
0

Simülasyon Teorisi, Evrim Teorisi ile çelişmiyor mu veya Yaratılış Teorisi'ne benzemiyor mu?

Merhabalar, Simülasyon Teorisi ile ilgili olarak "bizden çok daha gelişmiş bir medeniyet tarafından simüle ediliyor olmamız neredeyse kesin olarak mümkündür" deniyor. Bunun "bizi, bizden çok daha üstün bir güç olan Tanrı'nın yarattığı" şeklindeki düşünceden ayrılıp ayrılmadığını, ayrılıyorsa neden ve nasıl ayrıldığını tartışmak isterim.
369 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 11 Mayıs 2021

Yani "yaratılış"tan ve "simülasyon"dan ne anladığınıza bağlı. Eğer birdenbire, puf diye bir şeylerin son hâliyle var olmasını anlıyorsanız, evet, çelişir. Simülasyondan simüle edilmişlerin son anda, "puf" diye var olmasını anlıyorsanız, evet, o da çelişir. Sorun şu ki, öyle anlıyorsanız bu söylediklerinizin ikisi de gerçek olamaz, baştan çürümüş olur. Çünkü evrimin gerçek olduğunu biliyoruz. Diğerlerinin gerçekliğini bilmiyoruz. Bilimde otomatik olarak gerçeklikle çelişen alternatifler elenecektir.

Yaratılıştan anladığınız bir Tanrı'nın doğa yasalarına karar verdiği ve sonrasında evrimle bir şeyleri yarattığı ise, o zaman çelişmez (burada bunun tartışmasına girmeyeceğim, şurada detaylıca yazmıştım). Eğer simülasyondan anladığınız, Simülasyon Teorisi'ni geliştirenlerin de kastettiği gibi, Evren'in yasalarının simüle edildiği ve "şey"lerin bunlardan doğduğu ise, o zaman o da çelişmez.

Burada son bir kıyas da Simülasyon Teorisi ile yaratılış inancı arasında yapılabilir. İkincisine teori diyemiyorum, çünkü doğaüstüne atıfta bulunarak otomatik olarak bilimin temel kurallarını ihlâl ediyor. Bilimsel bir argüman değil (test edilebilir de değil, yanlışlanabilir de değil). Simülasyon Teorisi herhangi doğaüstü bir açıklama getirmiyor (tam tersine, bizim simülasyonlarımızdan yola çıkıyor). Bu teori kapsamında sözü edilen "simülasyonu yapıcılar" gayet doğal varlıklar (tabii onlar nereden gelmiş olabilir, o ayrı bir tartışma konusu). Ama bilim insanları pek umursamıyorlar Simülasyon Teorisi'ni (veya "hipotezini"), çünkü belki teorik olarak test edilemez ve yanlışlanamaz değilse bile, pratikte buna çok yakın bir statüde. Dolayısıyla hoş bir düşünce deneyi düzeyinde kalıyor, kimse ciddi ciddi Simülasyon Teorisi üzerine akademik bir program yürütmüyor. Kimse fiziği, kimyayı, biyolojiyi bu hipoteze göre şekillendirmiyor. Ama üzerine kafa yorması keyifli işte, hepsi bu.

Tüm Reklamları Kapat

132 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close