Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
1

Müzikte neden birbirini tamamlayan notalar ile oluşturulan şarkıların dinlenmesi daha fazladır?

Klasik müzikte atıyorum dodiyezden birden si minöre geçiş yapılabiliyor. Yani notalar arasındaki uçurum fazla ancak sıradan bir pop şarkısında bu uçurum çok az. Genelde bir ya da iki ton oynuyor. Ve bu notalar birbirini tamamlıyor. Kulağıma hoş gelen şarkıların akorlarını analiz ettiğimde hep aynı akorlar fakat sıralama farklı? Neden?
1,520 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuzun içeriği ile açıklamanız arasında bir uyumsuzluk söz konusu.

Normalde "birbirini tamamlayan notalar" başka bir şey, do diyezden si minöre geçiş yapılması başka bir şey. İkisi arasında direk bir ilgi yok. Zaten do diyez tek bir ses. Si minör ise bir akor. Yanlış örnek vermişsiniz.

Birbirini tamamlayan nota ne demek, onu açıklamak lazım. Müzikte bizim, "gam" dediğimiz bir yapı var. Gam, belirli bir düzen ya da uyumla sıralanmış nota dizisi demek. Normalde herkes do, re, mi, fa falan diye notaları sayar ya. Neden her zaman "do"dan başlar bu? Hiç düşündünüz mü? Bir çok kişinin "en kalın nota bu da ondan" falan dediğinizi duydum ben ki bu doğru da değil, hatta konuyla ilgisi de yok. Bunu da anlatmak lazım ki gam ve "birbirini tamamlayan notalar" ne demek anlayabilelim.

Tüm Reklamları Kapat

Bir "nota" dediğimiz kavram var. Do, re, mi falan diye saydıklarımız ana notalar. Bunlara ana nota, naturel ses, tam nota denebiliyor. Bir de ara sesler var. Diyez ve bemoller. Bunlara da aslında "arıza notalar" ya da "arıza sesler" deniyor. Ben gitar çaldığım için gitardan örnek vermek isterim ama piyano daha kolay anlaşılır olduğu için ondan örnek vereceğim. Beyaz tuşlar ana notalar, siyah tuşlar arıza notalar. Piyanoda, birbiri ile komşu sesler arası uzaklık, yani bir tuşun tam yanındaki tuş "yarım ses"tir. Aralarında bir tuş olan iki ses ise tam sestir. Gitarda da bir perde yarım ses, iki perde tam ses.

Şimdi... Herhangi bir sesten başlayıp, o sesin oktavına (yani tiz olan kendisine) 7 seste ulaşmaya çalışacağız. Ve bu diziye gam diyeceğiz. Ama toplamda, tam sesler ve arıza sesler olarak önümüzde 12 ses var. Hangilerine basacağız? İki tam bir yarım üç tam bir yarım dizisine göre giderseniz bu gama "majör gam" denir. Ana gam. En bilinen gam da budur zaten. Diğer tüm gamlar, bu gamın üzerine yapılan değişiklikler ile elde edilir.

İşte sizin söylediğiniz "tamamlayan notalar" dediğimiz sesler, gama başlanan herhangi bir notanın, gamının 3, 5 ve 7. sesleridir. Çift ses, minör, majör, 5'li dediğimiz akor notaları ya da akor (aynı anda 3 sesin -ya da rock ve blues gibi müzik türlerinde 2 sesin- bir arada tınlamasına akor denir) dediğimiz kavramın ortaya çıkış dinamiği bu. Bazı sesler, bazı seslerin gamında yer alıyor. Bazı sesler ise almıyor çünkü sıralı gamda o seslere basılmıyor. Atıyorum 6. ses -Altıncı ses- Bazı özel müzik türlerinde (klasik müzik ya da caz gibi) özel durumlarda, verilen duygunun çok dönüştürüldüğü, kasıldığı (kasmak deriz, zorlamak ya da sıkıştırmak gibi) ya da gerginleştirildiği anlarda bu alakasız sesler de kullanılabilir ama özel durumlar bunlar.

Özetle, birbirini tamamlayan notalardan oluşan müzikler, basit ve kolay anlaşılır müziklerdir. Siz, hep majör minör gibi, gamın üzerinde yer alan, birbirini tamamlayan, ana sesle direk ilgili notalarla bezeli bir beste yaparsanız o şarkı kolay algılanır. Kolay tüketilir. Gişe sineması gibi. Laz müteahhit apartmanı gibi. LCW tişörti gibi. Kolay, basit, kullanışlı, anlaşılır, hızlı tüketilir. Çünkü bu sesler bir arada olunca kolay algılanır.

Bayağı eksik anlattım aslında, okuyan müzisyen arkadaşlar varsa rahatsız olmuşlardır çünkü konu çok uzun. Tam olarak açıklamak için başka kavramlardan da bahsetmem lazım aslında. Ortak sesler var, eksik notalar var vs. Ama sorduğunuz soru kontrolsüz olunca önce konuyu toplamak gerekiyor. Özetle pop müzik tüketime yönelik olduğu için birbiri ile direk ilgili, yakın ve gamda yer alan, bu şekilde de kolayca algılanan seslerden oluşur. Klasik müzik ya da caz gibi müzikler ise çok daha karmaşık duygular içerdikleri ve doğaçlamaya yer verdikleri için çok daha karmaşık notalar, gamlar ve akorlar kullanırlar. O nedenle onları algılayabilmek için kulak kesilmek ve dikkatle dinlemek gerekir. Bir sekmede evrim ağacına bakıp diğer sekmede klasik müzik dinleyemezsiniz diye bir kural yok ama algılaması zor olur. Mesele hep gamlarda ve onların içinden çıkan akorlarda. Kabaca böyle...

403 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close