Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Yere damlayan su 100°C ısıya ulaşmadan nasıl buharlaşır?

Ellerimizi yıkarken yerlere damlayan, çaydanlıktan dökülen sular, denizler nasıl buharlaşıyor?
1,543 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hasan Doğru
Hasan Doğru
3,855 UP
Tahminci

"Kaynama" ve "buharlaşma" aynı şeylerdir. Sıvının belli bir basıç altında belli bir derecede gaz haline geçmesidir. Buharlaşan madde saf haldedir. Hiçbir başka maddeyle karışmadan gaz haline geçer.

Su damlasının kaynamadan havaya karışması aslında "Çözünme"dir.

Çözünmenin tanımı da şöyle: katı, sıvı ya da gaz evrelerinden birinde bulunan bir maddenin, molekül ya da atomlarını bir arada tutan güçleri yenerek bir başka maddenin içinde dağılması olayı.

Tüm Reklamları Kapat

Şekerin çayda çözündüğü gibi, birçok madde başka maddenin içinde doyum noktasına ulaşana kadar çözünür.

Hava Sünger gibidir. içinde çözünen su molekülleri doyum noktasını geçerse ve biraz sıkışırsa yağmur yağar.


Benzinciden boş bidonla benzin aldıysanız bilirsiniz bidon biraz sallanınca şişmeye başlar. Bu bidondaki benzinin hava içine çözünmesi sonucu havanın hacminin artmasından kaynaklanır. Bidonu birkaç kez sallayıp fazla havayı atarsanız artık ne kadar sallarsanız sallayın şişmediğini göreceksiniz. Bidonun içindeki hava-benzin karışımı doyum noktasına ulaşmıştır.

210 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Öncelikle kavramsal bir düzeltme yapayım. Sıcaklık ile ısı farklı şeyler. Sıcaklık, enerji değildir ve cismin molekülünün öteleme künetik enerjisi ile ilişkili bir büyüklüktür. 100 C dediğimiz budur. Isı ise enerjidir ve enerji alışverişi sırasında olur, depolanamaz.

Şimdi gelelim buharlaşma ve kaynama arasındaki farka... Burada bir örnek vermek istiyorum. 100 kişinin bir salonda kapalı kaldığını düşünelim. Bu kişilerin ceplerinde 10'ar TL olsun. Salonun çıkışında bir turnike var ve çıkış ücreti 12 TL olsun. Bu durumda kimse dışarı çıkamaz. Kaynama olması durumunda, yani 1 atm basınçta 100 C sıcaklığa erişilmesi, ısı vermekle olur. Yani dışarıdan salona 200 TL getirip o 100 kişiye 2'şer TL olacak biçimde dağıtırsanız, herkes turnikelere koşar ve kaynama başlar. Bir diğer yol, turnike geçiş ücretini 10 TL'ye indirmek. İşte bu basıncı düşürmekle olur. Bu durumda basınç düşerse kaynama noktası da düşer. Buharlaşmanın afrkı ne peki? Buharlaşmada o 100 kişiden bazıları, yanındakinden borç alıp 12 TL'yi topluyor ve turnikeden çıkıp gidiyor. Su molekülleri de çevredeki diğer moleküllerden etkileşimle enerji alıp ayrılıyorlar. Eğer yere temas ediyorsa, bu durumda o moleküller yerden enerji alıp yeri soğutarak buharlaşabiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

144 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Heraklitos Kutuzov
bilim meraklısı

öncelikle merhaba 

buharlaşmanın kaynama ile alakası yoktur buharlaşma tanımı ise : sıvının içindeki herhangi bir yerdeki moleküllerinin sahip olduğu kinetik enerji(sıcaklık) su moleküllerinin kendi arasındaki çekim kuvvetini yenmesi sonucunda su sıvı fazdan gaz fazına geçer ve buharlaşma gerçekleşmiş olur ve sıcaklığı olan her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir

Tüm Reklamları Kapat

224 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close