Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Merak Eden
Üye
0

Atomların seçme ve seçmeme kabiliyeti var mıdır?

mesela bir atom siviya girdiginde diger atomlardan daha uzak durmasini yanlis bilmiyorsam zorunluluk diye acikliyorsunuz. peki buna zorunlu olduklarini nereden biliyoruz? iradelerinin olmamasi her zaman suyu su yapacak zorunluluktaki durusu onlara nasil veriyor? ve en oneml zorunlu olduklarindan dolayi yaptiklarini nereden biliyoruz?
524 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, bir atomun herhangi bir şeyi seçme veya seçmeme şansı yok, çünkü "seçmek" dediğimiz eylem, "bilinç" ile ilgili bir kavram ve "bilinç" dediğimiz kavram da (en azından şu anda bildiğimiz kadarıyla) nöron isimli sinir hücrelerinin var olmasını gerektiriyor. Atomlarda nöron olmadığı için, bilinç de var olamıyor ve dolayısıyla karar verme, seçme, tercihte bulunma gibi eylemleri yapamıyorlar.

Bütün atomlar, Evren'in başlangıcında belirlenen belli kurallara göre hareket ediyorlar. Etrafımızda gördüğünüz her şey, 4 temel fizik yasasının etkisi altında davranışlarını sergiliyorlar:

Bu 4 yasanın, Büyük Patlama anında bütünleşik ve tek 1 yasa olduğu düşünülüyor. Büyük Patlama'dan sonraki sürede ise bunlar ayrışmaya ve ayrı kuvvetler olarak çalışmaya başlıyorlar. Bunlar, eldeki fizik teorilerinin işaret ettiği şeyler.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla su içindeki atomlar, katılaşırken "birbirlerine daha yakın durmaya karar vermiyorlar". Sahip oldukları enerjiyi kaybettikçe, yani "soğudukça", bu atomların ortalama kinetik enerjisi azalıyor (ki buna "sıcaklık" diyoruz zaten) ve bu nedenle, çok fazla hareket edemedikleri için, daha düzenli ve sıkışık bir yapıya kavuşuyorlar. Dışarıdan baktığımızda buna "donma" diyoruz.

Yani atomlar seçiyor da katılaşıyorlar değil. Belli enerji durumlarında katılaşmak zorundalar. Zorunda olduklarını nereden biliyoruz? Bilmiyoruz. Şu ana kadar yaptığımız her gözlem, aynı sonucu veriyor. Dahası, yaptığımız gözlemlerden yola çıkıp, atomların davranışına yönelik henüz yapmadığımız gözlemleri %100 isabetle tahmin edebiliyoruz. Bilimi güçlü kılan da işte bu tahmin ve öngörü yeteneği. Daha çok şeyi öngörebildikçe, Evren'in nasıl çalıştığını daha iyi anladığımızı düşünüyoruz. Bundan başka bildiğimiz daha güvenilir bir "bilme yöntemi" yok.

Atomların ve Evren'in uyduğu (ve uymak zorunda olduğu) bu kuralları belirleyen kim veya ne? Bir bilinç mi? Bir Tanrı mı? Çok üstün bir medeniyet mi? Kuantumun öngördüğü gibi bir dalga fonksiyonu mu? Çoklu Evrenler'in iddia ettiği gibi, farklı kuvvetlerin tezahür edebildiği çok sayıda evrenden sadece birinde olduğumuz için mi bu kurallara sahibiz? Bunları bilmiyoruz.

Bu arada, panpsişizm gibi felsefi akımlar, bilincin atoma ve Evren'e içkin olduğunu, yani yapıları gereği Evren'in ve atomların da belli bir bilinci olduğunu iddia ediyor. Bu, genel geçer kabul gören bir akım değil; ancak her olasılık üzerinde kafa yoran uzmanlar var.

282 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close