Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Markalar, reklam yüzleriyle müşterilerine ne tür bir mesaj vermeyi amaçlamaktadır?

Massimo Dutti veya Vogue, reklam yüzlerine gerçekten para harcayan markalar. Bu reklam yüzleri de gerçekten “model” yani bakıldığı zaman. Burada verilmek istenen mesaj “Siz de böyle güzel ve yakışıklısınız, dolayısıyla böyle olmayı hakediyorsunuz” mu? Yoksa amaç sadece dikkat çekmek mi? Yoksa ikisi de mi?
565 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Bir toplulukta bulunan sıradan bireyler her zaman o topluluğun önde gelenlerinin onayını almak isterler. Topluluk liderinin onayladığı bir davranışta bulunmak, etik olmasa da başkalarına zarar verse de topluluk lideri tarafından onaylanmayan davranışlara göre diğer bireyler tarafından daha hoş görülür. Topluluk liderleri dediğimiz kişiler geçmişte ( örneğin kabile dönemlerinde) yalnızca gerçek yöneticilerden oluşurken bugün içi içe geçmiş toplumda aynı anda çok sayıda lider geniş bir kitleye etki edebiliyor. Öyle ki bu liderler artık doğrudan yönetme yetkisi ve sorumluluğundan ziyade ünlüler/ sanatçılar vb. gibi kanaat önderleri veya alanında tanınmış kişiler olabilir. Hele bugün yalnızca tanınmak bile (bkz. influencer) topluluk lideri niteliğine sahip olmak için yeterli. Tüm bunlardan hareketle reklamlarda kullanılan topluluk lideri niteliğine sahip kişiler, ilgili hizmetin veya ürünün onayını verdiğinde insanların bakış açısı değişebilir.

Ayrıca tarihsel gelişimi tabiki yukarda yazılanlardan ilham alınarak ortaya çıkmamıştır. Muhtemelen zamanında bir şirket yöneticisi sırf hava olsun diye ünlü birini reklamında oynatmak istedi ve rakip şirketler de buna yanıt olarak aynısını yineledi. Gelen geri dönüşlere bakıldığında fayda- maliyet analizine bakılmaksızın satışların arttığı görüldüyse ve bu konuda zamanla uzmanlaşan kişiler de bunun teknik altyapısını oluşturduysa bugün sık sık reklamlarda ünlü görmemiz çok doğaldır. Çünkü kısaca işe yarar bir yöntemdir :)

Tüm Reklamları Kapat

Sorunun kısa yanıtı olarak; markalar ünlüleri reklamlarında oynatarak müşterilerin liderlerin onayını almasını sağlamaktadır. Topluluk tarafından onaylanmış bir ürün/ hizmet gönül rahatlığıyla kullanılabilir demektir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
Konunun İlgilisiyim

Halkla ilişkiler okumuş biri olarak her iki varsayımın da doğru olduğunu söylemek gerekli. Ancak “siz de böyle güzel veya yakışıklısınız, dolayısıyla böyle olmayı hakediyorsunuz”, doğrudan reklamın ana konusu olmaz yoksa çok sırıtır. İnsan doğası bu algıyı zaten alır, reklam bu duyguyu hissettirir (reklamın iyisi böyle olur).

Ama her konuda reklamda işe yaradığı da söylenemez. Bazen metinsel sorunlar, bazende görsel devamlılığın aktarılamaması veya izleyicinin duygusal olarak reklamla bağ kurmaması gibi nedenlerle alt duygu izleyiciye geçmez. Bu konuda sosyal bilimler alanlarında (Sosyoloji, psikoloji, halkla ilişkileri) çalışan bilim insanları çok sağlam araştırmalar vardır ve yürütülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Reklamın özü dikkat çekmek olduğundan bu durum daha belirgindir. Marka yüzü ile daha çok insana daha kolay ulaşılabilir. Marka yüzlerinin reklamlarda olmasının ana sebebi budur. Reklamcıların da çoğunlukla alt mesaj kaygısı olmaz. Tek bir şeye odaklanırlar. Bu ürün olabilir, ürün kalitesi olabilir, ürün fiyatı olabilir vs. Reklam, bu kadar basite indirgenemeyen bir pazarlama aracıdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Devrim Savas Yilmaz
Ekonomist

Belki burada "deneyim ekonomisinden bahsedebiliriz ( Pine & Gilmore, 1998, 1999). Bu ekonomik anlayışa göre, insanların bir malı alırken aslında fiziksel bir ürünü değil onun etrafındaki deneyimi satın almak isterler. Örneğin bir kafede içilen bir kahve de alınan şey fiziksel bir ürün değil bir deneyimdir. Hatta modern tüketici teorilerine göre ürünler görünebilir , dokunabilir özellikleri yüzünden değil daha da giderek oranda dokunulamaz, görülemez deneyimler sundukları yahut sunma sözü verdikleri için alınmaktadırlar. Aslında "Deneyim Ekomisi" nden çok daha önce bir ürünü bir bir kavramlar birleştirmeyi sistematik olarak ilk başaran kişi Edward Barneys olmuştur. Daha 1920 lerde sigara satışlarının azalması üzerine kadınları da sigaraya başlatabilmek için, özgürlük kavramını sigara içmeye bağlamıştır.

Ünlüler, birçok insanın özlemini duyduğu bir hayatı yaşamaktadırlar. Bu ürünü alan tüketici , ürünleri alarak reklamda yer alan ünlünün çevresindeki hayat deneyimi satın alınmak istemektedir. Yukarda bahsedilen kitapları okumanızı tavsiye ederim.

Tüm Reklamları Kapat

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Pine & Gilmore, et al. (1999). Experience Economy. ISBN: 9781598871579. Yayınevi: Harvard Business Press.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close