Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Üye
3

Yalan söylemek ya da mizah yapabilmek zeka göstergesi midir?

Son zamanlarda çok duyduğum bir klişedir bu ve bana doğru gelmiyor. Ama yine de sizin düşüncelerinizi merak ettim, bu özellikler zeka ile ilişkilendirilebilir mi?
1,395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

İkisinin de biraz olsun ilişkilendiğini düşünsem de elimde bilimsel veri olmadan söylemek çok zor; ancak kanımca akıl yürütmem konu üzerine şudur, ikisi de belirli bir hikayeyi tutmak, devam ettirmek ve hatırlamak üzerine olan şeylerdir(burada bahsettiğim biraz stand-up' a kaysa da) dolayısıyla yeterince bu yeteneklere sahip olmayan bir kişinin yapabileceği şeyler değil. Ama diğer bir açıdan bu tarz şeyler kimse nasıl ve ne anlatıldığına göre değişir. Dolayısıyla bence bu tarz durumlar bazı yeteneklerin göstergesi olsa da tam anlamıyla zekanın göstergesi denemez.

257 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
A- Om
A- Om
2,657 UP
Uzaylı

Kısaca; evet, kısmen.

Uzun olarak;

Tüm Reklamları Kapat

Mizah dediğimiz şey insanın hayatında tecrübe ettikleriyle şekillenen ve kişiye neyin komik gelip gelmeyeceğine karar veren, insan karakterine yönelik ise büyük bir gösterge niteliği taşıyan bir mekanizmadır. Yani bireye komik ve gülünç gelen şeyler tamamen o kişinin hayata bakış açısıyla ve yaşadıklarını/tecrübe ettiklerini nasıl yorumladığıyla alakalıdır. Bir kişinin “mizah yapabiliyor” olması, diğer insanları yaptıkları ya da söyledikleri ile güldürüp eğlendirebiliyor olması, o kişinin karşısında onu dinleyen/izleyen bireylerin mizahına (yukarı bahsettiğim tanıma uygun şekilde) kısmen de olsa hakim olabildiği anlamına gelir. Zekanın başlı başına ne olduğu büyük bir tartışma konusu olsa da diğer bireylerin tecrübelerini anlayıp onların gülebileceği ürünler ortaya çıkartmak iyi bir problem çözme yeteneği göstergesidir. Fakat, buraya şöyle bir not düşmekte fayda var; mizah yapabilen bir insanın zeki olması bir artı olsa da, zeki olmaması buna mutlak bir engel değildir. Yani düşük zeka seviyesine sahip insanlar da başka bireyleri güldürebilirler çünkü olay tamamen mizahla alakalı. Yine de insanları güldürebilmenin herhangi bir yeterlilik gerektirmediği gerçekdışı bir senaryoda herkesin aniden komedyen olduğu gözlemlenebilir.

Yalan söylemek ise biraz daha farklı bir durum. Duyguları, ahlaki değerleri ve kişisel tercihleri bir kenara koyacak olursak yalan söylemek, satrançta bir hamle yapmaya benzer ve yapılan bu hamlenin akılda tutulması, konumu, etkileri gibi birçok değişken mevcuttur. Gün içerisinde çevresinde bulunan herkese düzenli olarak yalan söyleyen bir bireyin zihninde, aklında tutması gereken bir sürü satranç tahtası belirir ve hiçbirinde hata yapma lüksü yoktur. Bu doğrultuda, uzun vadeli ve detaylı yalanlar daha çok zihinsel aktivite gerektirirken, kısa süreli olanlar göreceli olarak daha az zorlayıcıdır. Hesaplanması gereken bu durumları kaldırabilecek zihinsel faaliyete sahip olmayan bireyler, yalan söyleme konusunda daha başarısızlardır ve bir süre sonra bu senaryolar parçalara ayrılır.

Sonuç olarak bu iki durumun iyi başarılması kısmi zeka göstergesi sayılabilir fakat başarılamıyor oluşu ya da tercihen uygulanmıyor oluşu zeka yönünden aksini iddia etmez.

147 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close