Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Canlıların Sınıflandırılması nedir, bize ne anlatır?

Canlıların sınıflandırılmasını lisede "türkiye futbol takımı sahada şut attı" şeklinde öğrendik (hayır ezberledik). Ama ne nedir ne değildir bilmiyorum. Bi yardım eder misiniz?
852 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Canlıların sınıflandırılması aslında Evrim Teorisinin yükselişte olmadığı zamanlardan beri yapılsa da evrimi anlayınca adeta evrimsel akrabalık ilişkilerini gösteriyor. Yaşayan en yakın akrabalarımız ile en yakın taksondayız. Örneğin biz homo sapiens ile Neandartaller. Farklı türdeyiz ama aynı cinsteyiz. Ortak atamız da yaklaşık 500 bin yıl kadar önce yaşadı. Taksonomik seviyelerde bir yukarı çıktıkça özellikler daha çok genelleşir ve akrabalık seviyemiz daha uzak olur. Örneğin Neandartallerden daha uzak akrabamız olan şempanzelerle farklı türdeniz cinsteniz aynı familyadayız. Yani benzerlikler biraz daha azaldı ve genelleşti. Ayrıca daha uzak akrabayız. Şempanzelerle ortak atamız da 6-7 milyon yıl önce yaşadı. Başka bir örnek daha verelim. Fareler. Fareler ve biz Farklı tür, farklı cins, farklı familya, farklı takım ama aynı sınıftayız. Yani memeliler sınıfının benzerliklerini taşıyoruz. Benzerlikler daha da genelleşti ve benzerlik biraz daha azaldı. Farelerle bizim ortak atamız 90 milyon yıl kadar önce yaşadı yani ortak atamız daha da uzak.

Bunu diğer canlılar ile de yapabilirsiniz. Yani taksonomi, tam da evrimin sonucu olan ve evrimsel akrabalık ilişkilerini gösteren muazzam bir bilim. Adeta evrimsel ağacın birbirine daha yakın olan dallarına göre klasörlere ayırma bilimi. Ben taksonomiye evrimsel bir bakış açısı ile yaklaşarak yeni bir bakış açısı göstermeye çalıştım. Bu bakış açısı ile Evrim Ağacı Akademi ve Khan Academy gibi platformlardan bilgi edinerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Birkaç kaynak ekliyorum:

Tüm Reklamları Kapat

Taksonomi Nedir? Sınıflandırma Biliminin Temel Kurallarını Öğrenin!

İnsanın Soy Ağacı: Homo sapiens Türüne Ait En Detaylı Taksonomik Sınıflandırma!

Tüm Reklamları Kapat

Taksonomi - 3: Bakteriler

Taksonomi - 4: Arkeler

Taksonomi - 6: Protistalar

Taksonomi: Hayatın Dosyalama Sistemi

Taksonomi (Sınıflandırma) ve Yaşam Ağacı (Biyoloji / Yaşam Ağacı)

207 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close