Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

İstanbul sözleşmesi işe yarıyor muydu?

Neden kaldırıldı?
824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar Meryem Nur Çam

bu soruyu tamamen Türkiye için cevaplayacağım, başka ülkeleri karıştırmayacağım ve Türkiye şartlarında cevap vereceğim.

Türkiye 11 mayıs 2011 yılında imzaladığı, 14 Mart 2012 de onayladığı, 1 Ağustos 2014 de yürürlüğe soktuğu İstanbul sözleşmesinden bu yana her yıl kadın cinayetlerinin arttığı doğrudur. ama bunu İstanbul Sözleşmesi işe yaramıyordu diye yorumlamak tamamen yanlış bir düşünce olur. bunu fakirliğe, eğitimsizliğe yada hukukun azalmasına bağlayabiliriz. Türkiye'nin özellikle Doğu bölgelerinde, cinsiyet eşitsizlikleri Batı bölgelere göre daha fazla, kadınlar daha fazla eziliyor, polis ve hakimlerde kadınların aleyhine karar alabiliyor. Hacettepe Üniversitesi'nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın desteği ile 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de kadınların %36'sı eşleri tarafından fiziksel, %44 duygusal şiddete maruz kalıyor. sosyal anlamda, eğitim anlamında ve hukuksal olarak bazı şeylerin değişmesi gerek.

Tüm Reklamları Kapat

İstanbul Sözleşmesi ne işe yarıyordu? İstanbul sözleşmesi kanunlara mağdurların yanında olacak maddeler ekliyordu. hukukçu değilim hukuktan çok anlamamda ama hukukçularla konuştuğum kadarıyla şunu iyi bilirim ki, İstanbul sözleşmesinin, mağdur eden kişiye soruşturma açılmasında, mağdur olan kişiye karşı tedbir alınmasını ve koruma sağlanılmasını kolaylaştırır, işlem yapmayı kolaylaştırır. mahkemede ve mahkeme öncesinde mağdur olanı koruyabilmek için bir sığınak desek yanlış olmaz. bir çok dava ve kadın bu sözleşme sayesinde erken korumaya alınabildi, ama her yere ulaşıp bütün davaları doğru bir şekilde bitmesine sebep olmadı, hukukta düzeltilmesi gereken çok şey var. 1 anlaşma her şeyi düzeltemez zaten.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN KALDIRILDI VE SONUÇLARI NELER OLACAK?

öncelikle şunu belirteyim ki buraya yazacaklarım siyasi amaçlı değildir tamamen soruya göre bir cevap vereceğim hiç kimseyi kötülemek haddime değildir. Türkiye başkanı RTE bu sözleşmeyi kaldırdıktan sonra bir açıklama yapmadı. Ak parti içerisinde de bu sözleşmeyi destekleyenler de vardı, fes edilmesini isteyenler de vardı. fes edilmesini isteyenlerin genel düşüncesi aile yapısını bozduğunu, LGBT desteklemek ve meşrulaştırmak, boşanmaları arttırdığı, geleneklere aykırı olduğu yönünde.

bu iddaaların yanlış olduğundan bahsetmek istiyorum, İstanbul Sözleşmesi cinsel kimlikten ötürü oluşabilecek ayrımcılıkları önlemek üzerinedir bu LGBT'yi meşrulaştırmak demek değildir ki LGBT'yi meşrulaştırmakta ta yanlış bir şey değildir, bir insanın eşcinsel olması onu zararlı yada ahlaksız biri yapmaz ama bir insan sırf eşcinsel diye dışlamak toplumsal olarak huzursuzluk yaratır. İstanbul Sözleşmesi kimsenin mağdur olmaması için var olan bir sözleşmedir, şiddet uygulamayan kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur.

bunun sonuçları ülke içinde çok olumlu olamayacak, şimdiden bir çok insan yürüyüş yapmaya, memluniyetsizliğini sosyalmedyada dile getirmeye başladı. bundan sonra oluşacak davalarda yada kadına şiddet olaylarında daha zorlu süreçler oluşabilir. ülke içinde cinsiyet eşitsizliği artabilir. ülke dışında, yabancı ülkelerde bu sözleşmeden çıkılması gazetelere kötü bir izlenim yarattı(Al Jazeera: muhafazakarların son başarısı diye bahsetmiştir!), Türkiye'ye bir önyargı oluşturabilir. Türkiye'ye bakış açısını kötüleyebilir. bu da göç ve turizmi kötü etkileyebilir, sosyal anlamda da güvensizlik ve mutsuzluğu artırabilir.

437 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilmiyorum. Link. (21 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Mart 2021. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
  2. bilmiyorum. Link. (21 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Mart 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  3. bilmiyorum. Link. (21 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Mart 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close