Dünya, Güneş'in etrafında tam daire şeklinde bir yörüngede dönmez, yörüngesi elips şeklindedir . Bu nedenle bu mesafe Güneşe en yakın olduğu günberi noktasında 147.300.000 km , en uzak olduğu günöte noktasında 152.100.000 km şeklinde değişir . Arada yaklaşık 5 milyon km civarında fark vardır.
Dünya, güneş etrafındaki yörüngesini , saate ortalama 108.000 km hız yaparak 1 yılda tamamlar. Bu süre içinde toplamda yaklaşık 940 milyon km yol alır.
Mars'ın da güneş etrafında benzer bir elips yörüngesi vardır. Mars , güneş etrafındaki yörüngesini , saate ortalama 86.500 km hız yaparak 2 yıl civarı bir sürede tamamlar . Bu süre içinde toplamda yaklaşık 1 milyar 400 milyon km yol alır.
Tüm bu nedenlerle sürekli hareket halinde olan iki gezegen arasındaki mesafe de, değişkendir. Dünya ve Mars arası mesafe, yaklaşık 55 milyon km'ye düştüğü gibi yaklaşık 400 milyon km'ye de çıkabilir. Bu nedenle, Mars’a direk nişan alıp, roketinizi öylece ateşleyip gidemezsiniz, çünkü öyle yaptığınız takdirde oraya vardığınız zaman, Mars çoktan hareket etmiş olur. Bunun yerine Dünya’dan fırlatılacak olan uzay aracının , tam da Mars’ın olacağı noktaya hedef alınması gerekir.
Eğer Perseverance'ın yolculuğu esnasında , yolda km levhaları olsaydı yolun yarısına geldiğinde şu km levhasını görecekti . Mars : 28.800.000 km. Yolun karşısından gelen gelen birisinin göreceği levha ise Dünya : 42.700.000 km şeklinde olacaktı. Ancak hem gezegenlerin hareket halinde oluşu hem de Perseverance'ın, Güneş'in çekim kuvveti nedeniyle yolun dışına sürüklenmesini engellemek için iki gezegen arasındaki düz çizgi yerine kavisli güzergah izlemek zorunda kalması toplamda 450 milyon km civarı bir yolculuk yapmasına neden olmuştur.
204 görüntülenme