Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kemal Abi
Üye
0

Dünya ile güneş arası 150.000 milyon km iken, Mars gezegenine yollanan Preserverance aracı Mars'a ulaşmak için neden 450.000 milyon km. yol kat etti?

1,571 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Levent Melik
Bilimsever

Dünya, Güneş'in etrafında tam daire şeklinde bir yörüngede dönmez, yörüngesi elips şeklindedir . Bu nedenle bu mesafe Güneşe en yakın olduğu günberi noktasında 147.300.000 km , en uzak olduğu günöte noktasında 152.100.000 km şeklinde değişir . Arada yaklaşık 5 milyon km civarında fark vardır.

Dünya, güneş etrafındaki yörüngesini , saate ortalama 108.000 km hız yaparak 1 yılda tamamlar. Bu süre içinde toplamda yaklaşık 940 milyon km yol alır.

Mars'ın da güneş etrafında benzer bir elips yörüngesi vardır. Mars , güneş etrafındaki yörüngesini , saate ortalama 86.500 km hız yaparak 2 yıl civarı bir sürede tamamlar . Bu süre içinde toplamda yaklaşık 1 milyar 400 milyon km yol alır.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu nedenlerle sürekli hareket halinde olan iki gezegen arasındaki mesafe de, değişkendir. Dünya ve Mars arası mesafe, yaklaşık 55 milyon km'ye düştüğü gibi yaklaşık 400 milyon km'ye de çıkabilir. Bu nedenle, Mars’a direk nişan alıp, roketinizi öylece ateşleyip gidemezsiniz, çünkü öyle yaptığınız takdirde oraya vardığınız zaman, Mars çoktan hareket etmiş olur. Bunun yerine Dünya’dan fırlatılacak olan uzay aracının , tam da Mars’ın olacağı noktaya hedef alınması gerekir.

Eğer Perseverance'ın yolculuğu esnasında , yolda km levhaları olsaydı yolun yarısına geldiğinde şu km levhasını görecekti . Mars : 28.800.000 km. Yolun karşısından gelen gelen birisinin göreceği levha ise Dünya : 42.700.000 km şeklinde olacaktı. Ancak hem gezegenlerin hareket halinde oluşu hem de Perseverance'ın, Güneş'in çekim kuvveti nedeniyle yolun dışına sürüklenmesini engellemek için iki gezegen arasındaki düz çizgi yerine kavisli güzergah izlemek zorunda kalması toplamda 450 milyon km civarı bir yolculuk yapmasına neden olmuştur.

163 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Belirtilmemiş. Günberi Ve Günöte. (5 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2021. Alındığı Yer: Uzay = Bilim | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Kara
Araştırmacı

Tam olarak bu yüzden. Araç dümdüz bir yörüngede doğrusal olarak ilerlemedi. Dünyadan çıktıktan sonra marsın yörüngesine göre belli bir eğimle hareket etti ve onu ileride yakaladı. Bu yörünge hesabı çok zor olmalı tüm mühendisler tebrik edilmeli zannımca :)

Kaynaklar

  1. Belirsiz. Vikipedi Mars 2020. (28 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedi.org | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close