Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hülagu Balcılar
Üye
0

Bilim ile iman birbirini tamamlar mı?

461 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar Hülagu Balcılar

bilim = evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.(TDK)

İman = dinin ortaya koyduğu dogmalara inanma, dinsel inanış, inanç.(TDK)

Tüm Reklamları Kapat

görüldüğü gibi birbirlerinden tamamen zıt 2 şey birbirini tamamlayamaz. bilim somut şeylerle ilgilenirken, iman ise bilimsel geçerliliği olmayan şeylere kanıtsız inanmak demektir. tamamlamaktan öte çatıştığını bile söyleyebilirim. mesela müslümanlıktan gideyim, iman etmek için Allah'ın koyduğu kuralları ve yaşam tarzını benimsemen lazım. bunlardan birisi de kapanmaktır. eğer iman etmek istersen kapanma şartı koyulmuş, ama bilim der ki güneş ışığı görmeyen deri ve saçlar zarar görür, kapanmak sağlığa zararlı diyor. birbirlerini tamamlamıyorlar tam tersine birbirleriyle çelişiyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bu aslında kişiye göre, bakış açısına göre değişir.

Çünkü, mutlak anlamda inancın bilimle çeliştiğini öngörürsek, bir inanca sahip olma ya da olmamanın bilimle olan etkileşimini poz ya da neg olarak belirlemiş oluruz. Oysa bilimin bizzat içinde olan inançlı inançsız bilim insanları (ki bilim insanları açısından bu sorgulanamaz öznel bir durumdur) sayısı neredeyse eşittir istatistiksel olarak. Yani inancı olup bilimle bizzat uğraşan ve inançsız olup bilimin bizzat içinde olan düşünce yapıları mümkün ve var.

Genellikle kutuplaşmış taraflaşmış bakış açıları, din i mutlak anlamda yargı-kabullenme zorunluluğu olarak algıladığı için, bilimin metodolojisi ile çeliştiğini düşünmekte. Aynı şekilde bilimi tam anlamıyla anlamamış kişiler de bilimin inançlara karşı olduğunu düşünebilmekte. Aslında burada kutuplaşmışlığın bir zıtlığı söz konusu.

Tüm Reklamları Kapat

Oysa inanç bilimden uzak dur demez, bilim ise -inanç olmamalı- demez.

Aksine inanç bilim yapmayı bireye yükler görev olarak. Bilimin içindeki bir birey de elde ettiği bulgulara anlam yükleyebilir. (Tabii ki bilim insanının yüklediği hiçbir anlam literatüre geçmez, literatür evrensel ve anlam yüklenmemiş olarak kayıt edilir)

Kişinin neye inanıp neye inanmadığı değil, nedensel arka planı temeldir. Derinleşme çabası yeterli düzeyde olduğunda, birey hem rasyonel bakmayı sürdürürken, anlam da yükleyebilir varoluşa. Rasyonel bakış anlama, anlam rasyonaliteye engel oluyorsa, kişinin bakış açısında bir sorun vardır.

129 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Felsefede tümdengelim ve tümevarım kavramlarını anlamakta fayda var. Aydınlanmacı felsefeye değin tümdengelim metodu hakimken Aydınlanma ile birlikte bilimsel düşünme ve bilimsel düşünmede tümevarım metodu hakim oldu. Tümevarım metodu önkabulu tercih etmiyor. Yani tümevarımsal felsefede din pek rol oynayamıyor. Ama tümdengelimci düşüncede inanç daha yaygın yer buluyor. Günümüzde de tümdengelimci düşünebilirsiniz ama çalışmanızın sonuçları aksini gösteriyorsa kabul etmek şartıyla.

105 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close