Bu sorunuzu bir kaç sene önce sormuş olsaydınız, size hak verir , yardımcı olabilmek amacıyla hangi konuda bilimsel ve güvenilir bilgiye ulaşmak istediğinizi sorardım. Sonra da ,araştırdığınız konuda güvendiğim bir kaynak varsa, onu sizle paylaşırdım. Muhtemelen de bulamaz ve hayal kırıklığı yaşardık .
Oysa ki artık şimdi tüm bunlar değişti. Bu hayata geçirilen bir ilke sayesinde mümkün olabildi . Bu ilkenin adı ise, uzun vade gelecekte, insanlık tarihi açısından önemli tarihsel etkilerinin olacağını tahmin ettiğim "AÇIK BİLİM AÇIK ERİŞİM" ilkesidir.
Hangi konuda bilgi arıyorsanız, tıp ,hukuk, mühendislik, din, felsefe , siyaset , tarih vs hiç fark etmez , google arama çubuğuna aradığınız konuyu yazdıktan sonra yanına dergipark ibaresi eklemeniz yeterli olacaktır .Yazdığınız konuda yayınlanmış ne kadar bilimsel tez, bilimsel araştırma, bilimsel makale varsa önünüze serilir. Aynı şekilde, sayın Doğukan Ertul'un vermiş olduğu link de, bu ilke çerçevesindedir.
Tüm bu hizmet, bilim insanlarına , araştırmacılara , öğrencilere ve ilgilenen sıradan insanlara, Tubitak bünyesinde oluşturulan ULAKBİM ( ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ ) tarafından, kamu kaynakları ile üretilmiş tüm bilimsel araştırmaların, kullanılan yöntemlerin, yayınların, verilerin, yazılımların ve donanımların, ücretsiz olarak sunulabilmesi amacını taşımaktadır. Açık Bilim, işbirliğine dayalı ağlar aracılığıyla paylaşılan ve geliştirilen şeffaf ve erişilebilir bilgidir.
Açık Bilim felsefesinin bir başka bileşeni ise Açık Erişim kavramıdır. Açık Erişim "Bilimsel literatürün internet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" şeklinde tanımlanmaktadır.
Avrupa Birliği bu konuda çok ciddi adımlar atmaktadır; OpenAIRE adlı platform, Avrupa'daki üniversitelerde üretilen tüm araştırma, makale, kitap, yazılım gibi dokümanları neredeyse tüm dünyanın kullanımına sunmaktadır. Bu platforma tüm Avrupa ülkeleri ve Türkiye üyedir.
Ben elimden geldiğince bu bilgileri duyurmaya çalışıyorum . Çünkü insanların bir bölümünün halen daha bu olanaklar hakkında bilgisinin olmadığını gözlemliyorum. Bu sebeple, herkesin faydalanabilmesi adına sizler de mümkün olduğunca bu bilgiyi duyurun lütfen. Duyurun ki bilimle fethedelim karanlığı.
Kaynaklar
-
Esra Ataman Ozan Can Çağlar, et al. Açık Bilim Nedir, Açık Erişimden Farkı Nedir. (7 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2021. Alındığı Yer: Açık Bilim.Türkiye
| Arşiv Bağlantısı