Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bilim; ego, akıl, zeka, dürtü, eğilim, yatkınlık gibi insani özelliklerin net tanımını yapmış mıdır?

735 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tan Yıldız
Tan Yıldız
38K UP
Nörobiyoloji ve Diferansiyel Psikoloji meraklısı

Ego kavramı başta bilimsel bir çerçeve içinde tanımlanmış olmadığı için bilim bunu sonradan ampirik bakımdan destekleyecek yada çürütecek bir bulgu elde etmemiştir çünkü yanlışlanabilirlik ilkesine uyan bir iddia değildir. Fakat zeka ve akıl bilişsel psikoloji, dürtü, eğilim ve yatkınlık da davranışsal bilimler (ve özellikle etoloji) bu kavramların net tanımlarını yapmıştır. Zeka ve akıl bağlamında tüm bilişsel testlere, farklı bilişsel kategorilere (uzamsal zeka, sözlü zeka, akıcı zeka, kristalize zeka, vs.) bütünleşik olan bir genel zeka faktörü (general intelligence) bu farklı bileşenlerin istatistiksel ortak varyasyonunu (covariation) açıklıyor. Bu genel zeka faktörünün en basit tanımı:

Intelligence is a very general mental capability that, among other things, involves the ability to reason, plan, solve problems, think abstractly, comprehend complex ideas, learn quickly and learn from experience. (Gottfredson et al. 1997)

Tüm Reklamları Kapat

Zeka, mantık yürütmeyi, tasarlamayı, problem çözmeyi, soyut düşünmeyi, kompleks fikirleri kavramayı, hızlı öğrenmeyi ve deneyimden öğrenmeyi kapsayan genel bir zihinsel kabiliyettir.

Dürtü, eğilim ve yatkınlık gibi kavramlara geldiğimizde ise de özellikle de dürtü için etolojinin kurucusu olan Konrad Lorenz'in eserlerine başvurmamız gerekir. Lorenz dürtünün ilk tanımını yapmış olmasa da davranışsal bilimlere entegre olan tanımı yapan olmuştur. Instinkthandlungen terimini icat etmiş ve öğrenilen yada şartlandırılan davranışsal desenlere karşın organizmanın filogenetik geçmişinde seçilim değerlerinden ötürü seçilen belirli doğal, içkin davranış desenlerini açıklamak için kullanmıştır. Artık bu tür doğuştan gelen, tekrarlanan davranışların ifadesinin bir çok nöral yollar ve bağlantılar tarafından aracılık edildiğini nörobilimsel bulgular sayesinde biliyoruz.

394 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Linda S. Gottfredson, et al. (1994). Mainstream Science On Intelligence. Intelligence. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close