Şu kesin: Diğer bilgi edinme yollarından daha güvenilir. Bilim değişmesine rağmen ona güvenmeyeceğiz, tam tersine değiştiği için ona güveneceğiz. Çünkü bilim değişmese şu anda sahip olduğumuz hiçbir şeye sahip olamazdık. Bir düşünün Newton'un sınırlı bilgisiyle kalsaydık bunca ilerleme yaşayabilir miydik? Tabii ki hayır. Aslında bu durum, yeni araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz verilerin, eski verilerle birleşmesi sonucunda, gerçeğe çok daha yakın bir hikaye anlatmaya başlamasıdır.
Örneğin Newton'un açıklamaları makro düzey için yeterince isabetliydi sadece onu ilerlettik, isabet oranını ve kapsamını arttırdık, bu olguyu daha net anladık.
Bir diğer örnek ise atom. Atom bölünemez sanılıyordu, bölündü ama atomun var olduğu gerçeği değişmedi. Negatif ve pozitif yükler bulundu, o gerçek değişmedi ama üzümlü kek gibi olmadığını anladık. Çekirdekte nötr ve pozitif yüklerin olduğu ve elektronların dolaştığı bulundu, yine negatif ve pozitif yüklerin olduğu değişmedi. Daha sonra belirli yörüngelerde değil orbitallerde bazı olasılıklara bağlı olduğunu öğrendik ama önceden öğrendiğimiz atomun olduğu, negatif, pozitif yükler, elekronlar ve dolaştığı gibi bilgiler değişmedi. Bilim dogmatik olsa belki de atomun var olduğunu bilecektik ama atom olgusunu daha iyi anlayamayacaktık. Asla bu kadar ilerleme yaşayamayacaktık.
Bilimden başka hangi yöntem kendi hatasını düzeltecek kadar cesur olabilir ki? İşte bunun için bilim diğer bilgi edinme yollarından daha güvenilir.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Sürekli Değişiyorsa, Bilime Neden Güvenmeliyiz?. (15 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı