Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Hareket halinde olan nesne içerisine havada asılı kalabilen bir madde koyarsak hareket halindeki cismi ivmesini artırırsak madde hızlanır mı?

Duran hızlı tren içerisindeki sabit bir nokta uçan drone tren harekete geçince ne olur? Dünyanın içerisindeki cisim havada asılı kalırsa bir müddet sonra dünyanın verdiği ivmeyi yitirip hızı azalır mı? Bu fiziğin hangi yasası tarafından açıklanıyor?
2,748 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Duran hızlı tren içinde olduğu yerde sabit şekilde uçan drone trenin hareket etmesi sonucu trenle birlikte hareket etmeye devam eder ve trenin içinde durduğu yerde durmaya devam eder. Dünyanın içinde asılı kalan cisim dünyanın verdiği ivmeyi yitirmez ve hızı azalmaz. Yani bir nesne istanbulda havaya kalkıp dünyanın dönmesi sonucu başka bir ülke veya şehirde iniş yapmaz. İstanbulda havaya kalktığı yere geri iner.

Bu durum Newton kanunlarının birinci yasası eylemsizlik kanunu ve ikinci yasası dinamiğin temel prensipleriyle açıklanır. Eğer bu durum ışık hızında gerçekleşmiş olsaydı bu sefer newton kanunları değil Einstein'ın görelilik yasası devreye girerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Newton'un birinci yasası eylemsizlik kanununa göre bir dış kuvvet etki etmedikçe cisim hareket durumunu korur. Yani duruyorsa durmaya devam eder, hareket halindeyse hareketini sürdürür.

Newton'un ikinci yasasına göre hareket halindeki bir cismin içindeki başka bir cisim, içinde bulunduğu ana cismin etkisi altındadır. Yani hareket halindeki otobüste uçan bir sinek, söz konusu otobüs saatte 120km hızla gittiği zaman bile otobüsün içerisinde normal şekilde hareketini gerçekleştirir. Otobüsün içinde kalmak veya otobüsün arkasına yapışmamak için sineğin 120km hız yapması gerekmez ki zaten bir sineğin bu kadar hız yapması mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Sorduğun sorudaki örnek şartlara geri dönecek olursak havada duran drone, içinde bulunduğu trenin etkisi altındadır. Trenin bütün camları açılıp yoğun bir hava akışıyla içerideki faktörlerin bozulmaması şartıyla tren hareket ettiğinde drone da trenle birlikte hareket edecektir. Yani Ankara-istanbul treninde bulunan bir drone, trenin içinde asılı durarak ankaradan istanbula gidebilir.

Dünyayla ilgili soruda da aynı şekilde. İstanbulda havaya kalkan bir balon hala dünya atmosferinin ve  yerçekiminin etkisindedir. Dolayısıyla motor, rüzgar ve benzeri güçlerle kendi üreteceği bir enerji yardımıyla harekete geçmedikçe aynı yere inecektir. Dünya dönecek o orda kalacak ve başka yere inecek gibi bir durum söz konsusu değildir.

Aşağıdaki videoda 60km/sa ile giden bir kamyonetten zıt yöne doğru 60km/sa ile bir top fırlatılmaktadır. Ve top olduğu yere düşmektedir. Çünkü kamyonetin etkisi altındaki topun ivmesi 60 km/sa dir. Top bir makine yordamıyla zıt yöne doğru 60km/sa ile fırlatıldığı zaman ivmesi 0 a düşmekte ve olduğu yere sanki bırakılmış düşmektedir. Oysa ki sabit bir kamyonetten fırlatılsaydı bu top 60km/sa ile fırlatıldığı yöne doğru gidecekti.

https://www.youtube.com/watch?v=BLuI118nhzc

925 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mythbusters. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Isaac Newton. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Tren ivme ile hızlanırsa, asılı olan cisme de ters yönde kuvvet etkir gibi görünür. Bu eylemsizlikle ilgilidir. Yani cisim, durumunu korumaya çalışır. İvmeye ayak uyduramaz. Elbette hava kütlesi cisme bir kuvvet uygulayacaktır ama bu yeterli olmaz. Ancak tren sabit hızlı ise asılı olan cisim trene göre sabit kalacaktır. İvemli durum, arabanın içinde fren yaptığımızda camdan fırlamamızın ana nedenidir. Ya da aniden gaza bastığımızca oturduğumuz koltuğa geriye doğru bastırılıyor gibi hissetmemizin.

400 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close